У Лаврова не вірять, що США вимагають звільнити Савченко

Вівторок, 8 березня 2016, 19:17

В МЗС РФ заявили, що "сумніваються у автентичності авторства" заяви глави Держдепа США Джона Керрі щодо негайного звільнення української льотчиці Надії Савченко, яку незаконно ув'язнено в Росії. 

Про це 8 березня заявила директор Департаменту інформації та друку МЗС РФ Марія Захарова. 

За її словами, до такого висновку в МЗС РФ дійшли через те, що "Керрі не може не знати, що у Мінських угодах ані слова не йдеться про Савченко, і ні під жоден описаний там випадок її справа не підпадає". 

При цьому Захарова заявила, що "публікація закликів до звільнення підсудного за добу до суду є прямим тиском на суд з метою вплинути на його рішення".

Як відомо, Мінські угоди містять пункт, згідно з яким Україна має отримати своїх полонених, в т.ч. і тих, які незаконно засуджені і утримуються на території РФ.

Проросійські бойовики цей пункт систематично порушують, хоча він мав бути виконаний до кінця 2015 року. При цьому в ході зустрічей Тристоронньої контактної групи представники бойовиків і РФ використовують питання видачі полонених для шантажу.

Так, повноважний представник РФ у контактній групі з врегулювання ситуації в Донбасі Борис Гризлов заявив, що для реалізації принципу обміну полоненими в форматі "всіх на всіх", Україна має прийняти закон про амністію.

Станом на лютий 2016 року в полоні у бойовиків залишаються 134 українця.

Раніше США в черговий раз закликали Росію негайно звільнити Надію Савченко, яка незаконно ув'язнена в РФ, та повернути її в Україну.

Глава Держдепу США Джон Керрі зазначив, що ув'язнення Савченко демонструє "зневагу РФ до міжнародних стандартів та невиконання РФ своїх зобов'язань за мінськими угодами". .

Савченко оголосила сухе голодування 3 березня, після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня, на якому Савченко має намір виступити

Російське слідство звинувачує Савченко за статтями "вбивство" і "замах на вбивство". Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.

Раніше Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова, помічника Владислава Суркова.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування