"Самопоміч" хоче, щоб генпрокурора обирала конкурсна комісія

Вівторок, 12 квітня 2016, 12:35

Фракція "Самопоміч" пропонує змінити законодавство так, щоб генерального прокурора обирала на конкурсі незалежна комісія фахівців.

Про це заявив представник цієї фракції Єгор Соболєв.

"Нам потрібен закон, за яким всі наступні генпрокурори обиратимуться виключно незалежною комісією через конкурс", - сказав він.

"Зараз обставини знову складаються так, що президент хоче призначити генпрокурором свого друга. Так завжди було в Україні: друг президента ставав генпрокурором – і далі діяв за принципом "друзям все, ворогам – закон", - зазначив Соболєв.

У фракції "Самопоміч" вважають, що Петро Порошенко "має зробити висновки з провалу Віталія Яреми, провалу Віктора Шокіна, які не розслідували жодної справи про терор Майдану, жодної справи про top-корупцію".

"Ми маємо ухвалити закон, за яким новий і всі наступні генпрокурори обиратимуться незалежною комісією через конкурс", - заявив Соболєв.

"Ми пропонуємо взяти (за взірець) досвід обрання директора Антикорупційного бюро, антикорупційного прокурора, уповноважити бути виборщиками виключно людей із громадянського суспільства й експертних кіл – так, щоб жоден депутат, жоден політик, жоден чиновник не мав до цього відношення", - сказав він.

"Вони мають під телекамери, у відкритому режимі провести з кожним кандидатом співбесіду, за процедурою відкритого конкурсу, коли кожен може подати документи, – визначити трьох найкращих і вже запропонувати президенту й парламенту безпомилково вибрати сильного, незалежного генпрокурора", - сказав Соболєв.

Такий прокурор, на його думку, допоможе парламенту "відігнати олігархів від державних підприємств, почне відновлювати справедливість по відношенню до жертв Майдану…. почне творити в суспільстві довіру, що зміни почалися".

За словами Соболєва, "Самопоміч" давно розробила такий законопроект, а зараз його оновила "з урахуванням останнього досвіду" – і цей закон слід ухвалити якомога швидше.

Як відомо, депутат від "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко, який колись очолював МВС, заявив про готовність стати генпрокурором, хоча він не має юридичної освіти.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування