США підтвердили, що не давали "Центру протидії корупції" $2 млн, які шукає ГПУ

Вівторок, 19 квітня 2016, 12:44

Громадська організація "Центр протидії корупції" не отримувала грошей від уряду США на підтримку реформ у Генеральній прокуратурі України.

Як повідомляє ЦПК, про це йдеться в офіційному листі директора Бюро з правоохоронної діяльності та міжнародної боротьби з незаконним обігом наркотиків посольства США в Україні Крістофера Сміта, адресованого громадській організації.

Сполучені Штати Америки не надавали пряму бюджетну підтримку ГПУ чи іншим державним органам, а 2 мільйони доларів США, (що нині розшукують слідчі ГПУ – ред.), отримали Міжнародна організація з розвитку права (IDLO) та Міністерство юстиції США, зазначено у листі.

"Сполучені Штати Америки також надали IDLO грант у розмірі 189 765,50 долара США, які було передано "Центру протидії корупції" з єдиною метою інституційної розбудови Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Ці кошти були повністю відокремлені від тих 2 млн доларів, що надавалися IDLO для стимулювання потрібних реформ у Генеральний прокуратурі Україні", – йдеться у листі з посольства США.

Також американці зазначили, що повністю задоволені тим, що допомога, надана ЦПК, була використана лише для зазначених цілей, тобто для розбудови нових антикорупційних органів. Окрім того, посольство США не зверталося ані до Генеральної прокуратури України, ані до іншого державного органу з проханням провести розслідування використання виділених коштів.

"Відповідь від посольства США – беззаперечне підтвердження того, що справу в ГПУ порушили безпідставно і дії слідчих – незаконні. Ми переконані, що це – прямі вказівки керівництва Шокіна-Севрука-Столярчука, яке зводить рахунки із громадською організацією. Саме тому в ГПУ не квапляться розслідувати обставини порушення цієї абсурдної справи за нашою заявою – всупереч закону відомості досі не внесено в єдиний реєстр досудових розслідувань", – пояснює юрист ЦПК Олена Щербан.

Аналогічну відповідь отримали в ЦПК і від IDLO, де зазначили, що слідчі ГПУ не зверталися до них за інформацією про фінансування ЦПК.

Там також підтвердили, що задоволені результатами роботи громадської організації в рамках проекту, який фінансується IDLO, і також не зверталися до будь-яких державних органів чи ГПУ з проханням перевірити витрачання коштів за субгрантом.

Як відомо, 30 березня "Центр протидії корупції" надіслав до ГПУ заяву про вчинення злочину за фактом службового підроблення слідчими та прокурорами ГПУ. На думку юристів ЦПК, співробітники ГПУ з метою незаконного отримання інформації, що містить банківську таємницю, підробили матеріали кримінального провадження №4201600000000688 від 16 березня 2016 року.

Вказану заяву про вчинення злочину ГПУ отримано 1 квітня 2016 року, проте всупереч вимогам ст. 214 КПК України, протягом 24-х годин відомості до ЄРДР не внесені та досудове розслідування не розпочато.

Слідчі ГПУ шукають гроші уряду США, які виділялися на реформу кримінальної юстиції і, на думку ГПУ, повинні надходити безпосередньо на рахунки правоохоронного органу.

За словами в.о. генпрокурора Юрія Севрука, що ГПУ встановила, що саме ЦПК отримала ці кошти.

"Для того, щоб не було огульних звинувачень Генпрокуратури, ми повинні розібратися – скільки коштів було виділено і як вони були витрачені. Якщо порушень не було, кримінальне провадження буде закрито. Якщо були, то винні повинні понести відповідальність", – сказав він.

Для цього в рамках досудового слідства Печерський суд Києва надав слідчим ГПУ доступ з правом вилучення речей і документів "Центру протидії корупції", а також документів, що становлять банківську таємницю. Відповідні постанови видані судом в один день – 22 березня.

"Центр протидії корупції" вважає такі дії незаконними і називає кримінальне провадження приводом втрутитися і заблокувати роботу громадської організації, заарештувати її рахунку та розпочати кримінальне переслідування її співробітників, які публічно критикують роботу керівництва Генпрокуратури.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування