В Австрії обирають президента: у кандидатів проросійська риторика

Неділя, 24 квітня 2016, 13:31

В Австрійській республіці 24 квітня відбуваються президентські вибори.

Як повідомляє AFP, австрійцям доведеться обирати з шести кандидатів. За найвищу посаду в Австрійській республіці борятьсся троє незалежних кандидатів: колишній лідер "зелених" Олександр Ван дер Беллен, екс-голова Верховного суду Австрії Ірмгард Грісс і будівельний мультимільйонер Ріхард Лугнер.

Окрім них на посаду претендують двоє представників правлячих партій - соціал-демократ Рудольф Хундсторфер і консерватор Андеас Коль, а також висуванець від правої опозиційної Австрійської партії свободи Норберт Хофер.

Результат виборів, швидше за все, буде вирішуватися вже в другому турі, який відбудеться  22 травня.

Останні соціологічні опитування свідчать, що практично гарантував собі місце в ньому Ван дер Беллен, за якого готові проголосувати 25-30% виборців. Так, у лідера правих Хофера і незалежного кандидата Грісса приблизно однаковий рівень підтримки на рівні 20%.

Очікується, що  перші попередні результати голосування будуть відомі вже у неділю ввечері.

Як відзначають оглядачі, низька популярність кандидатів від правлячих партій є свідченням падіння традиційних партій в Австрії. Підтримка двох основних партій знижується протягом останніх кількох років.

Як відомо, Австрія - парламентська республіка, і посада президента має церемоніальне значення, тому велике значення мають його політичні заяви.

Так, оглядач, представниця української громади у Відні Олександра Саєнко повідомляє, що Австрійсько-Російське Суспільство Дружби (ОРФГ) попросило усіх кандидатів на президентську посаду викласти для членів Товариства свою позицію щодо  Росії на основі 5 запитань ОРФГ. 

"Відповіді кандидатів цікаві і для нас. Увагу привернули наступні тези з відповідей. Адреас Коль заявив, що країни Східної Європи не повинні обирати між впливом ЄС і Росії. Важливою є взаємодія ЄС з Росією у подоланні сирійського конфлікту. Викликають стурбованість обмеження свободи преси в Росії. Рудольф Хунсторфер  натякає на експансію з боку США (показово для австрійців) і пропонує зняти санкції з РФ. Хофер взагалі проти "холодної війни", яку начебто хтось намагається вести проти РФ, за термінове зняття санкцій, за співпрацю в енергетичній сфері і за розв'язання українсько-російської кризи на основі "права народів на самовизначення" (ми розуміємо, що це означає). Ван дер Беллен (якого, нагадаю, підтримують "зелені") наполягає на подоланні розбіжностей, на культурних обмінах, на "вирівнюванні інтересів". Ірмгард Гріс також виступає за діалог, проте передумовою його вона бачить не зняття санкцій, а розв'язання конфлікту з захопленням Криму", - пише автор. 

Більше про вибори президента Австрії читайте у колонці Олександри Саєнко  "Австрійські вибори: змагання політиків, попкультури та агентів впливу Росії"

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування