Правозахисники думають, що Янукович і Азаров уже з паспортами РФ

Середа, 27 квітня 2016, 17:40

Екс-президент України Віктор Янукович і його соратник екс-прем'єр Микола Азаров можуть мати російське громадянство і знаходяться під захистом Росії.

Такий висновок роблять експерти "Трансперенсі Інтернешнл - Росія" в розслідуванні "Янукович і Азаров в Росії", оприлюдненого в рамках кампанії Transparency International Unmask the Corrupt.

Проаналізувавши сотні публікацій ЗМІ, експерти надали деталізовану картину того, як склалися долі колишніх українських лідерів після зміни влади в 2014 році.

"Багато фактів вказують, що Янукович і Азаров отримали російське громадянство і зараз знаходяться під захистом держави", - вказується в доповіді.

Автори розслідування роблять висновок, що "поступове зняття санкцій з родичів і представників оточення Януковича і Азарова дозволяє їм продавати їм велику власність, придбану, імовірно, на доходи від корупційної діяльності".

"Таким чином, ні Україні, ні європейським країнам не вдається компенсувати державі втрати від незаконного збагачення високопоставлених чиновників з оточення Януковича, що змушує задуматися про ефективність міжнародних заходів переслідування корупції", - відзначають в "Трансперенсі Інтернешнл - Росія".

Автори розслідування відзначають, що встановити точне місцезнаходження Януковича не можна і припускають три варіанти:

Сочі, де живуть багато представників найближчого оточення Януковича, Ростов-на-Дону, звідки екс-президент-втікач неодноразово публічно висловлювався з приводу подій в Україні і - Крим, де знаходиться нерухомість, яка належала раніше Віктору Януковичу, а також проживає його дружина і похований син.

"Якщо життя Віктора Януковича в Росії продовжує бути непублічним, то діяльність Миколи Азарова відстежити легко: він відкрито проживає в Підмосков'ї, справно з'являється на всіх провідних телеканалах Росії і дає інтерв'ю закордонним ЗМІ", - зазначено в доповіді.

"Він охоче критикує уряд Порошенка і не приховує своїх політичних амбіцій. Сини опальних політиків ведуть бізнес: Олександр Янукович володіє компаніями в РФ, син Азарова продає дорогу нерухомість в Австрії", - відзначають експерти.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування