Розслідування: Путін може бути пов'язаний з офшорами з обігом у $2 млрд

Неділя, 3 квітня 2016, 23:48
Розслідування: Путін може бути пов'язаний з офшорами з обігом у $2 млрд

З президентом РФ Володимиром Путіним можуть бути пов'язані офшори, обіг по банківських рахунках яких перевищує 2 мільярди доларів.

Про це йдеться у розслідуванні, яке опублікував Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) 3 квітня.  

Як зазначають розслідувачі, безпосередньо з офшорами тісно пов'язаний близький друг Володимира Путіна - Сергій Ролдугін - один з відомих віолончелістів РФ, народний артист Росії і професор, якого  називають "власником тіньової офшорної імперії з активами в мільярди доларів". 

"Завдяки витоку з компанії-реєстратора Mossack Fonseca (MF) вдалося дізнатися, що пов'язані з віолончелістом компанії оперують не просто мільйонами, а мільярдами доларів: ці офшори могли отримувати гроші від структур, близьких сім'ї Ротенбергов, Сулейману Керімову, Олексію Мордашову", - йдеться у розслідуванні. 

Вказані особи заробляли десятки мільйонів рублів на день від, як вважають експерти, сумнівних угод з акціями російських держкомпаній; а потім інвестували ці кошти як в покупку стратегічних активів в країні, так і в особисті ( "дозвільні") проекти, пов'язані з родичами і друзями Путіна. 

Зокрема, Ролдугін був власником Sonnette Overseas з Британських Віргінських островів і International Media Overseas (IMO) з Панами.

"У цих компаніях інтереси одного президента представляли підприємці з Санкт-Петербурга Олег Гордін і Олександр Плехов (обидва пов'язані з банком "Росія"). Вони, у свою чергу, були акціонерами Sandalwood Continental і Sunbarn Ltd", - зазначають журналісти.

У кожного з цих офшорів була своя роль, але разом їх можна вважати частиною однієї схеми. 

Джерелами фінансування групи офшорів називають сумнівні позабіржові угоди з акціями найбільших держкомпаній Росії - "Роснефти" і "Газпрому", "пожертвування" від великих російських бізнесменів та пільгові позики від кіпрського RCB Bank.

"Загальний оборот по банківських рахунках лише Sandalwood Continental склав близько 2 млрд доларів, а в звітах за 2009 рік вказано, що вартість її активів - 18 млрд рублів. Обороти інших компаній зі схеми менше, але теж обчислювалися сотнями мільйонів доларів", - йдеться у розслідуванні.

Частину коштів, які акумулювалися в офшорах, потім інвестували в Росію, вкладення умовно розділили на дві групи - "для відпочинку" і для покупки стратегічних активів. 

"У Кремлі відмовилися відповідати на питання, пов'язані з розслідуванням. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков скликав спеціальний брифінг, де попередив про підготовку, на його думку, "атаки на президента", - зазначають журналісти.

Разом з тим у розслідуванні ICIJ також фігурують речник Путіна Дмитро Пєсков, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв,  заступник міністра МВС Олександр Махонов, син російського олігарха та друга Путіна Ігор Ротенберг, депутати Держдуми, "єдинороси" Віктор Звагельський та Олександр Бабаков, а також племінник секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева - Олексій. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування