Жоден орган не може розслідувати діяльність Порошенка - експерт

Понеділок, 4 квітня 2016, 14:58
Жоден орган не може розслідувати діяльність Порошенка - експерт

Сьогодні в Україні немає такого правоохоронного органу, що міг би розслідувати діяльність президента.

Про це в коментарі "Українській правді" повідомила юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

"Така можливість була в Законі про Антикорупційне бюро, утім, коли з АП вийшов текст проекту, президента у підслідності Бюро вже не було. І це був той єдиний компроміс, що дозволяв зібрати більшість голосів за закон в Раді", - зазначила вона.

Юрист наголосила, що таким органом могло б бути Державне Бюро Розслідувань. За її словами, влада докладає зусиль, аби воно не з’явилося.

"І це - примарна можливість, адже нагляд, тобто - контроль за слідством ДБР теж у Генпрокуратури. Тепер ви розумієте, чому ГПУ настільки принциповий для політичної стабільності президентської вертикалі орган", - зазначила експерт.

До створення ДБР подібні злочини - фінансові - має розслідувати підконтрольна президентові Генпрокуратура. Щербан зазначила, що Порошенко має щонайменше публічно пояснити, що відбувалося з його бізнесом весь цей час. "І слова Президента мають підтвердити ті ж Ротшильди, яким він начеб-то передав в управління свою корпорацію", - зазначила вона.

Крім того, на її переконання, Порошенко має піти з поста президента.

"Президент, якого журналісти підозрюють у корупції - як у власній країні, так і за океаном, має понести політичну відповідальність і самостійно піти з посади. АБО - створити умови, за яких йому можна оголосити недовіру. Фактично, йдеться про процедуру імпічменту, яку ліквідували попередники, але не відновили постмайданні політики", - наголосила юрист ЦПК.

Також йдеться про зміни до закону про Антикорупційне бюро, яке має отримати можливість розслідувати діяльність не тільки колишніх президентів, а й чинних.

Як відомо, у неділю з'явилася інформація з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca стосовно трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Розслідування про офшори Порошенка можна почитати тут.

Наразі претензії до Порошенка полягають у приховуванні факту створення компаній в офшорі. 

НАБУ вже заявило, що згідно із законодавством чинний президент не є підслідною НАБУ особою.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News