Умеров розповів про арешт і звинувачення з боку окупантів

Понеділок, 16 травня 2016, 19:05

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, якому нещодавно в Криму вручили підписку про невиїзд, заявляє, що у російських спецслужб напередодні 18 травня Дня депортації Кримських татар почалася "істерія".

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

"Напередодні 18 травня – Дня депортації – відбувається чергова істерія, щоб кримських татар тримати в страху і в заціпенінні", - сказав він.

"12 травня мені принесли повістку, запросили на бесіду до ФСБ. У документі нічого не говориться про звинувачення, але в розмові зі слідчим з'ясувалося, що йдеться про один-єдиний сюжет кримськотатарською телевізійному каналу АТР (ефір від 19 березня), де нібито публічно я закликав до якихось дій, що загрожують територіальній цілісності Росії", - розповів він.

"Я міг говорити про повернення Криму до складу України, міг говорити, що ми не визнаємо юрисдикції Росії в Криму, але у мене в лексиконі немає слів і закликів про насильство", - заявив він.

Умеров розповів, що за результатами обшуків у нього вдома нічого незаконного не знайшли.

"Думаю, це була формальність, яка необхідна для того, щоб запустити кримінальну справу", - сказав він.

Також Умеров заявив, що усі звинувачення про причетність Меджлісу до терористичних організацій "Сірі вовки" і "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" безпідставні і надумані.

"Вони (силовики РФ – ред.) для себе вигадують якусь брехню, самі в неї вірять і починають старанно з цим боротися. Так сталося з "Хізб ут-Тахрір", так сталося з Меджлісом кримськотатарського народу. Вони визнали їх екстремістськими організаціями і тепер дуже активно борються. Меджліс існує вже понад 25 років. Поки була юрисдикція України, в Криму не спостерігалося жодного теракту. Нікому в голову не приходило визнати Меджліс екстремістською організацією", - сказав він.

Як відомо, 26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування