Гройсман хоче дозволити блокувати сайти без суду

Вівторок, 17 травня 2016, 13:58

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який встановлює механізм досудового блокування сайтів на основі заяви правовласника про наявність піратського контенту.

Законопроект №4629, ініціатором якого значиться прем’єр Володимир Гройсман і Кабінет міністрів, зареєстровано у парламенті 10 травня, передає Детектор.Медіа.

Законопроектом встановлюються межі відповідальності власників сайтів і хостерів за розміщення піратського контенту, а також прописуються правила досудового блокування сайтів.

Згідно з пропозиціями уряду, правовласник у випадку виявлення піратського контенту надсилає власнику сайту скаргу, і той протягом 24 годин має заблокувати доступ до такого контенту або видалити його.

"Суб’єкт авторського права і (або) суміжних прав або його уповноважений представник у разі виявлення інформації, що, на його думку, порушує його авторське право і (або) суміжні права в Інтернеті, незалежно від вжиття інших способів захисту своїх прав, має право звернутися до власника веб-сайту із скаргою, яка містить вимогу щодо видалення або унеможливлення доступу до цієї інформації", - пропонує законопроект.

Власник сайту "невідкладно, але не пізніше ніж через 24 години з моменту отримання від суб’єкта авторського права і (або) суміжних прав або його уповноваженого представника скарги, яка відповідає вимогам, передбаченим у частині тринадцятій цієї статті, видаляє або унеможливлює доступ до інформації, щодо якої отримано скаргу".

Від власника сайту вимагається також запобігати повторному розміщення такого контенту.

Для того, щоб уможливити подання скарг,  власники сайтів повинні вказувати в онлайні своє повне ім'я або найменування, а також назву хостера, повну адресу місця проживання або місцезнаходження, email і телефони.

Якщо ж власник сайту не виконав вимоги заявника, правовласник звертається до хостера, який зобов'язаний протягом 24 годи після отримання скарги видалити або зробити неможливим доступ до інформації.

Крім того в документі встановлюється право власника авторських прав вимагати від власника сайту особисті дані користувача, який розмістив піратський контент. 

Так в Законі України "Про авторське право і суміжні права" пропонується внести зміни, які дозволять "вимагати надання інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив на веб-сайті інформацію, що порушує авторське право і (або) суміжні права, або власника веб-сайту, який використовує послуги хостингу для розміщення та надання доступу до інформації, що порушує авторське право і (або) суміжні права".

Законопроект також встановлює штрафи за не видалення інформації, що порушує авторські права.

Невиконання власником веб-сайту або постачальником послуг хостингу вимог щодо видалення або унеможливлення доступу до інформації, що порушує авторське право і (або) суміжні права, тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Такі дії, вчинені повторно протягом року, тягнуть за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Експерти називають ініційований законопроект №4629 реінкарнацією відкликаного в середині квітня МЕРТ-івського законопроекту №3353, який критикували медіаюристи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:20
Уряд чекає на фінальне рішення послів ЄС про торговельний компроміс – Стефанішина
09:00
РФ перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону" – німецький генерал
08:57
В ніч на 28 березня росіяни намагалися поцілити по об'єктах енергетики на півдні – Гуменюк
08:49
Від військової теорії до практики в боях у Бахмуті: шлях командира 93-ї бригади "Холодний Яр"
08:39
В Держдепі розповіли, чи насправді розлютила заява Макрона про війська в Україні
08:19
Боєприпаси для України: Чехія виділить кошти на свою ініціативу
08:17
Кількість постраждалих від удару "Іскандера" по Миколаєву зросла до 12
08:02
Росіяни найактивніше штурмують Новопавлівський напрямок, за добу на фронті 60 боєзіткнень – Генштаб
07:50
Генштаб: росіяни за добу втратили 780 військових вбитими та пораненими
07:35
Росіяни уночі атакували Україну ракетами та БпЛА: оборонці збили 26 "Шахедів"
Усі новини...