Новіков подасть апеляцію, а також скаргу в ЄСПЛ на вирок Карпюку та Клиху

Четвер, 26 травня 2016, 21:36

Захист українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, незаконно засуджених в Росії на 22,5 і 20 років позбавлення волі, має намір оскаржити вирок.

Про це повідомив адвокат Ілля Новіков.

"Доти, поки я не отримаю гарантій, що інтереси мого клієнта будуть захищені іншим чином, як це було з Надією Савченко, я збираюся робити всі необхідні кроки для його захисту. Першим таким кроком буде подача апеляції, а потім скарга до Європейського суду", - сказав він "Інтерфаксу" в четвер.

Адвокат стверджує, що у випадку з українською військовослужбовицею Надією Савченко, яка напередодні повернулася на батьківщину, спочатку були надані гарантії її передачі російською стороною, тому захист не оскаржив її вирок, і він набрав сили вже через 10 днів.

"У цьому випадку Україна вже заявила свою позицію, але треба дочекатися, що скаже Москва, поки жодних гарантій немає", - сказав адвокат.

За його словами, захист сприйняв вирок спокійно, але з деяким подивом з приводу того, що суддя не тільки не вважав за можливе знизити Карпюку покарання в порівнянні з тим, що просило звинувачення, але навіть збільшив його.

"Пішов один з пунктів звинувачення через термін давності, але суд, навпаки, навіть підвищив покарання: звинувачення просило п'ять років у в'язниці, а суддя дав 10 років у в'язниці та 22 з половиною", - сказав Новіков журналістам.

"Ми будемо максимально сприяти українській владі, щоб вона просувала свою лінію. Президент Порошенко вже заявив про те, що він не залишить цю справу без уваги і буде надавати максимальну підтримку", - додав він.

Як відомо, у четвер Верховний суд Чечні засудив Карпюка і Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Згідно з вироком, перші 10 років Карпюк проведе у в'язниці, а Клих - перші 9 років, потім обидва - в колонії суворого режиму.

Раніше колегія присяжних винесла підсудним обвинувальний вирок.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами екстремістської організації "Українська національна асамблея - Українська народна самооборона" (УНА-УНСО) і в кінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

За даними слідства, вони брали участь в боях з російськими військами в Грозному, зокрема в боях в районі площі "Хвилинка" і біля Президентського палацу.

Міністерство юстиції України має намір подати запит на видачу Карпюка і Клиха тільки після набрання чинності вироком, сказав раніше міністр Павло Петренко.

"Після набрання сили рішенням їхнього суду виникає право у Міністерства юстиції звертатися із запитом щодо видачі наших громадян на територію України. Профільний департамент, заступник з представниками громадськості спілкуються з родичами, адвокатами, щоб бути готовими до того, щоб в перший день, коли вирок набере чинності, подати відповідні запити російській стороні (на видачу)", - сказав Петренко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування