Порошенко розповів про майбутню незалежність судів від політиків

П'ятниця, 27 травня 2016, 17:00

Президент Петро Порошенко розраховує, що внаслідок судової реформи, яка готується зараз, суди стануть чесними, професійними і незалежними від політиків.

Про це він заявив у п'ятницю під час засідання Ради з питань судової реформи, повідомляє його прес-служба.

"На сьогоднішній день відбувається деполітизація судочинства. Верховна Рада, політичні партії нарешті не матимуть жодного впливу при призначенні суддів. Президент теж позбавляється цього права. У нього залишаються лише церемоніальні функції", – сказав він.

Порошенко пояснив, що проектом пропонується формування трьохланкової судової системи, створення Верховного суду,  в якому зможуть  взяти участь через конкурс чесні судді, а також адвокати та науковці.

За його словами, законопроект щодо судоустрою та статуту суддів також передбачає збільшення рівня оплати праці суддів.

"Я впевнений в тому, що для суддів, які успішно пройдуть кваліфікаційне оцінювання, а також тих, які будуть набрані за новим конкурсом, проект закону передбачає суттєве підвищення посадових окладів. Це також дуже важлива складова цієї реформи. Щоб ми не наразилися на граблі попередніх помилок, коли оголошується чесний конкурс, намагаючись набрати місцевих прокурорів із зарплатою у 1800 гривень, а потім дивуємося чому адвокати, провідні юристи не беруть участь у тому конкурсі", – сказав він.

Президент додав, що докладе максимум зусиль задля ухвалення цих змін до Конституції. Ці зміни, за його словами, обговорюються не лише в рамках коаліції у парламенті, а й з представниками всіх депутатських фракцій і груп, громадськістю.

Порошенко зазначив, що до розробки документу були залучені депутати, експерти, правники, судді,  громадські активісти. Він розраховує, що проект дозволить зробити важливі кроки щодо відновлення довіри до судової влади, побудувати в Україні незалежну судову систему, зробити фундаментальну реформу і здійснити мрію і надію мільйонів українців про відновлення справедливості, доступне правосуддя та чесний і справедливий суд.

Президент запропонував, щоб судова реформа була проголосована вже у червні.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування