Справу проти Шабуніна закриють, а з Каськом розбереться НАБУ

Понеділок, 30 травня 2016, 15:12

Провадження щодо екс-заступника генпрокурор Віталія Касьяка передадуть у Національне антикорупційне бюро України, а щодо активіста Віталія Шабуніна закриють.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на прес-конференції у Києві в понеділок, відповідаючи на запитання про долю справ Каська і Шабуніна.

"Я вважаю, що якщо у Генпрокуратури є питання до свого заступника, то вони мають скеровуватися в Національне антикорупційне бюро. Власне, так і було зроблено моїм попередником. НАБУ перекваліфікувало статтю і віддало в поліцію, звідти воно знов добрело до Генпрокуратури", – зазначив він.

"Я маю намір найближчим часом віддати справу щодо Каська в орган, незалежний від генпрокурора і його заступника, – Національне антикорупційне бюро… Бо якщо я закрию – це не об'єктивно, якщо я продовжу – теж не об’єктивно. Національне антикорупційне бюро отримає кримінальне провадження щодо Каська і має зробити остаточний висновок: абро справу закрити, або направити в суд. Я їм вказувати ні на що не збираюся", – сказав Луценко.

Він додав, що йдуть розслідування щодо ще півтора десятка працівників прокуратури – і коли будуть необхідні матеріали, їх делегуватимуть НАБУ,

10 квітня, пізно ввечері, Каську, який вів справу т. зв. "діамантових прокурорів", вручили підозру у шахрайстві (ч.4 ст.190 ККУ) через отримання службового житла. Він також ходив на допити у справі перешкоджання розслідуванню вбивств на Майдані. 23 травня Апеляційний суд Києва зняв арешт з майна Каська.

Водночас, для голови правління Центру протидії корупції й експерта "Реанімаційного пакету реформ" Віталія Шабуніна Луценко озвучив "дві гарні новини".

"Перше, мені доповіли, що в матеріалах щодо використання коштів американського гранту немає підстав для кримінального провадження, а отже воно буде закрито", – заявив він.

"І друга гарна новина: у Виноградові Закарпатської області є вакансія на місцевого прокурора – і я пропонував би йому свою кипучу енергію і знання, як працювати в прокуратурі, (застосувати) на цій посаді. Конкурс буде оголошено під керівництвом пані Теличенко найближчим часом", – сказав генпрокурор.

22 березня Печерський райсуд Києва надав слідчим ГПУ доступ із правом вилучення до речей і документів Центру протидії корупції, Генпрокуратура розслідує начебто розкрадання виділених урядом США і європейськими партнерами коштів на реформування прокуратури.

Шабунін заявляв, що Центр протидії корупції не причетний до коштів, які уряд США виділив на реформу прокуратури, а підставою для переслідування стала діяльність Центру.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News