Кулеба: Україна не відмовилася від боргу у $3 млрд взагалі

Четвер, 5 травня 2016, 08:44

Україна не відмовилася від "боргу Януковича" Росії у $3 млрд взагалі, накладено лише мораторій на його виплату через об'єктивні обставини, а також природу даного кредиту.

Про це повідомив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі "5 каналу". 

"Ми не відмовилися від цього боргу: накласти мораторій - це одне, а відмовитися взагалі від вирішення цього питання - це зовсім інше. Так що ми не порушуємо (міжнародне законодавство)", - сказав Кулеба.

За його словами, рішення української влади накласти мораторій на виплату Росії ухвалено "з огляду на ряд об'єктивних обставин, зокрема національні інтереси України, а також природу цього боргу".

"А природа боргу досить специфічна - всі ми добре пам'ятаємо, хто і за що ці гроші отримав наприкінці 2013 року. Тому це не класичний борг", - додав Кулеба.

Що стосується окремих заяв про необхідність розриву Україною дипломатичних відносин з РФ, дипломат підкреслив, що це питання не стоїть у порядку денному.

Як відомо, президент Петро Порошенко підписав закон про скасування кінцевої дати дії тимчасової зупинки платежів за зовнішніми зобов'язаннями України. Згідно з попередньою редакцією закону, він діяв до 1 липня 2016 року.

Законом виключається кінцева дата дії.

Раніше Росія відмовилася реструктуризувати борг в 3 млрд доларів, після чого Кабмін прийняв рішення ввести мораторій на виплату за зовнішніми зобов'язаннями країни. Міжнародний валютний фонд визнав борг України перед Росією державним.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування