Надія Савченко заплатила Росії штраф, аби повернутися додому

Неділя, 8 травня 2016, 16:33
Надія Савченко заплатила Росії штраф, аби повернутися додому

Надія Савченко сплатила Російській Федерації штраф, до якого її засудив російський суд через звинувачення у незаконному перетині кордону РФ у червні 2014 року.

Про це розповіла журналістам матір українки Марія Савченко після відкриття фотовиставка "Матері Героїв" у Києві за участю президент Петра Порошенка.

"Ми з (адвокатом) Полозовим позавчора зустрічалися. Він розповів, що Надя трошки легше, вона вже трохи почала їсти, але вона дуже худенька Раніше вона була дуже справна, але зараз у неї нема цього", - зазначила вона.

"Полозові розказував, що їй (Надії) дали документи, щоб перейти в Україну. Там є така графа: ти визнай, що перейшла кордон і попросила притулку у Росії – вона лише розсміялася", - розповіла Марія Савченко.

Ще там є вимога оплатити штраф у 30 тисяч рублів (близько 10 тисяч гривень зараз), який їй присудили, зазначила Савченко-старша.

"Полозов їй роз’яснив, що якщо вона не уплатить цей штраф, то тоді ці документи на перехід в Україну не будуть дійсні. Ну, вона казала: якщо так – я оплачу. Але ж у неї грошей там немає, то консули їй 40 тисяч дали – то вона 30 тисяч віддала, та й говорить "Хай вони ними вдавляться", - розповіла мама українки.

Але звинувачення в незаконному перетині кордону РФ Надія Савченко не визнає. Раніше вона неодноразово пояснювала, що її силоміць вивезли до Росії після захоплення в полон на Луганщині.

"Надя тільки уплатила штраф, а те, що вона винна – вона цього не признає і ніколи не признає… Вони хотіли, щоб признали суд – значить, вони її помилують. А я сказала: "В жодному разі, вони помилують – а тоді зашлють на Чукотку або в Магадан. Не треба мені вашої даровизни. Ви її викрали, ви її катували, ви їй допроси робили", - сказала пані Марія.

Матір української льотчиці розповіла, що й вона відмовилася визнавати свою доньку винною в тому, в чому її звинуватили в Росії. "Надя сказала (росіянам): я не боюся, як ви мене розстріляєте, але я ніколи Україну не продам", - розповіла вона.

Марія Савченко також сказала, що під час суду над Надією Савченко свідкам підказували, що говорити.

Крім того, вона розповіла, як генерал ФСБ Росії Дреманов якось заявляв їй, що Надію Савченко в Росії "зберігають, бо її в Україні хочуть убити".

Як відомо, 22 березня 2016 року Донецький суд Ростовської області РФ засудив українську льотчицю й депутата Надію Савченко до 22 років ув’язнення в колонії за звинуваченням в убивстві 2 російських журналістів у зоні бойових дій на сході України й до штрафу в 30 тисяч російських рублів за перетин кордону РФ.

Російський суд врахував у термін Савченко перебування під вартою з 30 червня 2014 року – тож українці в РФ світить ще 20 років в'язниці.

Україна домагається повернення Надії Савченко в Україну. Але Росія вимагає, серед іншого, щоб удома вона відбувала покарання за те, у чому українка не визнає себе винною.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...