Створити антикорупційний суд вимагають від Ради й Порошенка

Середа, 1 червня 2016, 10:51
Створити антикорупційний суд вимагають від Ради й Порошенка
РПР

Активісти, які борються з корупцією, провели під Верховною Радою акцію, вимагаючи не тягнути зі створенням антикорупційного суду.

Треба внести зміни до президентського законопроекту про судоустрій, де зараз немає чітких термінів запуску роботи антикорупційного суду, наголошують експерти громадських організацій, які брали участь у розробці концепції антикорупційних судів та нової редакції тексту закону про судоустрій.

"Зміни в закон про судоустрій створюють антикорупційний суд на папері, а в реальності – відтерміновують появу нового антикорупційного суду та суддів на невизначений строк", – заявляють активісти Центру протидії корупції.

Вони вважають, що президент Петро Порошенко в чергове намагається "заблокувати появу в державі незалежного та автономного антикорупційного суду, де мали б розглядатися справи з підслідності Антикорупційного бюро України".

Так, законопроект №4734, внесений в Верховну Раду президентом, не містить конкретних строків, коли має запрацювати антикорупційний суд, не визначає кваліфікаційні вимоги до суддів, які працюватимуть у новому суді, не закріплює процедуру проведення конкурсу на посади антикорупційних суддів тощо.

Ці важливі норми, а також фактичний запуск роботи антикорупційного суду, поставлено в пряму залежність від іншого закону, який не відомо коли буде, про нього лише є згадка в прикінцевих положеннях документу, переймаються активісти.

"Законопроект у чинній редакції – чергова піар-пастка, в яку Адміністрація президента хоче зловити нардепів та міжнародників, обіцяючи їм дієвий антикорупційний суд на папері, а не в реальності. Бо в законопроекті Президента немає жодної згадки про те, коли суд має запрацювати, яких суддів туди обиратимуть та за якою процедурою", – заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Вони збираються зробити це за старою процедурою, але в такому випадку немає сенсу говорити про очищення судової гілки влади, і тим більше – мати антикорупційний суд", – вважає він.

Активісти переконані, що в редакції проекту закону, що розглядатимуть у першому читанні, але можуть ухвалити в цілому, відсутні всі ключові норми, які гарантують автономність, фінансову й адміністративну незалежність антикорупційних судів, та, що найважливіше, особливий порядок конкурсного відбору антикорупційних суддів.

"Законопроектом президента утворюється два суди – антикорупційний та патентний. І патентний виписаний в найдрібніших деталях – хто, що, як і коли судді мають почати розгляд справ", – заявила юрист ЦПК Анастасія Красносільська.

"Ніхто не переймається тим, коли в реальності запрацює антикорупційний суд - бо нікому не потрібно, щоб він запрацював. Ані на Банковій, ані в парламенті не хочуть створювати суд, судді якого одного дня можуть тебе посадити", – додала вона.

Активісти вимагають внести зміни до законопроекту між першим та другим читанням.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування