Екс-міністр фінансів РФ: резервів залишилося на два-три роки

Четвер, 16 червня 2016, 14:28

Колишній міністр фінансів РФ Олексій Кудрін вважає, що Росія зможе користуватися накопиченими резервами не більше двох-трьох років.

Про це він заявив на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, повідомляє ТАСС.

"Сьогодні, як не дивно, бюджет генерує зниження зростання. Якщо зараз у нас буде дефіцит бюджету 3,5%, що в номінальному вираженні 3 трлн рублів, звідки ми їх візьмемо? Сьогодні 2,5 трлн рублів ми беремо з резерву. Тобто ми поки живемо за рахунок минулого, у такій невагомості, не відчуваючи реалій. Ми продаємо наші нафтові резерви, ЦБ друкує рублі, ми покриваємо дефіцит. Ще два-три роки зможемо це робити", – сказав він.

Кудрін додав, що центробанк Росії, намагаючись утримати кількість грошей в економіці, "паралельно заважає кредитуванню за іншими каналами економіки".

"Виходить, що ми не через ті канали підтримуємо економіку, у нас не зовсім гнучка маса грошей в економіці. В цьому сенсі це ризик. А якщо ми відмовиться від резервного фонду – а ми повинні відмовитися повністю протягом двох років, – то ми зберігаємо такий дефіцит. Де ми візьмемо ці 3 трлн рублів? Візьмемо на приватному ринку, запозичуючи у всіх під високі відсотки", – додав Кудрін.

Також він висловив упевненість, що ціни на нафту вже не виростуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування