Комітет дозволив притягнути Онищенка до відповідальності

Середа, 29 червня 2016, 17:29

Регламентний комітет Верховної Ради схвалив подання генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності депутата від "Волі народу" Олександра Онищенка.

За відповідне рішення комітет одноголосно (присутні були 7 з 9 членів) проголосував у середу.

Що стосується затримання і арешту депутата, то комітет вважає, що "ці рішення розглядати передчасно".

У той же час комітет залишив за Верховною Радою право проголосувати за арешт чи затримання Онищенка. Однак просить зробити це окремими голосуваннями, щоб це рішення не було оскаржене, як у справі нардепа Ігоря Мосійчука.

Комітет звернув увагу, що ГПУ мала подавати окреме подання щодо кожного виду запобіжного заходу щодо Онищенка, а не одне, як це було зроблено.

Сам Онищенко на оголошення рішення комітету не прийшов, хоча в ході засідання комітету був присутній.

"Ми вказали голові парламенту, що є певні порушення щодо подання. Тепер він має ухвалити рішення: або повернути подання у ГПУ для усунення недоліків, або винести на голосування в залу. Якщо будуть голосувати, то комітет рекомендує провести три окремих голосування: щодо дозволу на притягнення до відповідальності, щодо затримання і щодо арешту",- пояснив УП член комітету Михайло Папієв.

Водночас, перший заступник голови комітету з питань регламенту Павло Пинзеник повідомив, що у висновку комітет дав аналіз свого "бачення подання".

"Є недоліки подання у частині, яка стосується надання згоди на затримання і арешт. Щодо притягнення до кримінальної відповідальності, то там може бути. Ми вважаємо, що мають бути три окремі подання, а не одне. Що стосується по суті, то комітет зробив висновок, що подання в частині надання згоди на арешт та затримання є недостатньо обґрунтованим", - сказав він.

"Ми не почули достатньої аргументації, чому до цього народного депутата треба застосував такий суворий запобіжний захід, як взяття під варту", - додав Пинзеник.

Як відомо, у вівторок спікер Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв не тягнути з розглядом питання зняття недоторканності із депутата Олександра Онищенка.

Онищенка звинувачують у організації злочинного угруповання.

За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми, організованої зокрема нардепом Онищенком, державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн.  

Роман Кравець, Роман Романюк, УП