Зміни до Конституції в частині правосуддя опубліковано

Четвер, 30 червня 2016, 08:59

Офіційна газета Верховної Ради "Голос України" опублікувала закон про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Закон опубліковано 29 червня, передають "Українські новини".

Відповідні зміни передбачають:

- реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВРП);

- позбавлення президента права створювати суди; закріплення за парламентом повноважень зі створення, ліквідації й реорганізації судів;

- позбавлення Верховної Ради повноважень призначати суддів безстроково й давати згоду на їхнє затримання й арешт із передачею останніх повноважень до ВРП;

- позбавлення президента, парламенту й з'їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду – суддю можна буде звільнити лише за рішенням не менше двох третин складу КС.

Документ підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для займання посади судді й при цьому запроваджує систему конкурсного відбору для призначення суддів.

Також документом збільшується термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, але забороняється йому займати цю посаду 2 терміни поспіль.

Крім того, зміни передбачають запровадження інституту конституційної скарги (скарги на суперечність з Основним законом застосованого в кінцевому судовому рішенні закону при вичерпанні всіх інших національних засобів правового захисту) і дозвіл КС визначати конституційність пропонованих для винесення на всеукраїнський референдум з народної ініціативи питань (за зверненням президента чи не менше 45 парламентарів).

Усі ці зміни набудуть чинності за три місяці з наступного після опублікування закону про внесення змін до Конституції в частині правосуддя дня (тобто з 30 червня).

Крім того, у Конституції буде закріплено можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (Гаага, Нідерланди), однак це положення набуде чинності за три роки з наступного після опублікування закону дня.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко прогнозував оновлення судової системи на 60-70% у результаті впровадження конституційних змін у сфері правосуддя.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування