Лікарчук порівняв допит зі "знущаннями над освітянами" 1930-х

Четвер, 30 червня 2016, 12:46

Національна поліція в четвер допитала екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука за підозрою у зловживанні владою.

"Щойно відбув допит. Як історик, котрий досліджував знущання над освітянами в 30-х роках минулого століття, можу сказати, що це було дуже схоже. Хіба що, за винятком катувань...", – заявив він у Facebook.

"Як і тоді, презумпція невинуватості була ніякою, то такою ж вона лишилася й сьогодні. Бо жодного доказу, який би дав підстави висунути мені звинувачення за величезною кількістю статей КК, ми в наданих матеріалах не знайшли" – додав Лікарчук.

"Але прокуратори вирішили, що мене потрібно жорстоко покарати. Суд сьогодні..." – поінформував він.

Напередодні Лікарчук повідомив, що його викали на допит до Нацполіції як підозрюваного у "справі ЗНО" (зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти – ред.).

"Слідчий в телефонній розмові сказав, що мене збираються звинуватити за рядом статей Кримінального Кодексу, включаючи і створення злочинного угрупування, і зміну результатів ЗНО, і навіть привласнення бюджетних коштів. Ось такого знайшли "злочинця", – додав він.

Лікарчук уточнив, що впродовж року його викликали на допити лише двічі у якості свідка.

"А тепер, коли піджимають терміни завершення слідства, вирішили одним гамузом зробити "злочинцями" 7 чоловік" – додав він у Facebook.

 
Ігор Лікарчук

Фото - Дмитро Липавський

Лікарчук назвав безглуздим звинувачення у привласненні бюджетних коштів.

"Очевидно, саме їх добре шукали в липні минулого року в моєму кабінеті, в квартирі та в дачному будинку. За мною майже два тижні їздила "наружка"… Але піймали облизня, знайшовши лише фірмову чашку "Київмськбуду" та дві авторучки, подаровані мені на день народження. Не знайшли ні доларів, ні гривень, ні яхт, ні закордонних вілл і рахунків…", – написав екс-чиновник.

"Та і не могли їх знайти апріорі. Я живу в звичайній радянській квартирі у спальному районі на окраїні Києва, маю недобудований дачний будинок посеред поля, а не в Конча-Заспі, їжджу на машині, подарованій сином... Єдине наше з дружиною багатство – наші діти", – заявив він.

Лікарчук нагадав, що в УЦОЯО вже проводили дві ревізії та дві аудиторські перевірки, які "не виявили жодного безпорядку у використанні бюджетних коштів".

"Я керував професійним колективом однодумців і фахівців (а не "злочинним угрупуванням"), які дуже хотіли зробити і зробили цю реформу. єдину завершену освітню реформу. Отримуючи за це мізерну платню, сидячи через відсутність столів і стільців на колінах один в одного, працюючи на напіврозваленій техніці, у вічних боргах, в орендованих приміщеннях", – наголосив він.

Однак, за словами Лікарчука, "після липневих подій минулого року в колективі УЦОЯО виявилися й великі падлюки, які почали обливати брудом" колег.

Як відомо, Лікарчук очолював Український центр оцінювання якості освіти у 2006-2011-му й 2014-2015 роках.

У липні 2015 року Кабмін відсторонив його на час розслідування корупційної діяльності керівництва Центру. А у вересні його звільнили за його заявою.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування