Коломойський і Боголюбов вимагають від України $4,67 млрд

Понеділок, 6 червня 2016, 15:43

Кіпрські компанії-формальні міноритарні акціонери "Укрнафти" подали позов до держави Україна на суму 4,674 млрд доларів.

Про це повідомив ZN.UA співрозмовник в уряді, передає Економічна правда.

За його словами, Мін'юст отримав офіційний позов від трьох кіпрських компаній до держави Україна на суму 4,674 млрд доларів.

Позивачі - Littop Enterprises Limited, Dridgemоnt Ventures Limited і Bordo Management Limited - направили вимогу до Мін'юсту після рішення на їхню користь, прийнятого судом Стокгольма.

За словами джерела, три кіпрські компанії - міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта", вперше визнали (що випливає з документів) що вони підконтрольні громадянину України, Ізраїлю та Кіпру Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову.

Сума позову складається з: 2,063 млрд доларів, які міноритарії "Укрнафти" вимагають в рахунок втрати дивідендів; 932 млн доларів міноритарії вимагають в рахунок штрафних санкцій; 1,679 млрд доларів в рахунок втрати вартості акцій.

Кіпрські офшори Коломойського і Боголюбова стверджують, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову до України:

1) Експропріація газу, видобутого "Укрнафтою" або покупка такого газу за заниженими цінами з боку НАК "Нафтогаз України" протягом декількох років;

2) Зміна корпоративної структури ПАТ "Укрнафта" в результаті зміни кворуму для проведення Загальних зборів акціонерів з 60% до 50%;

3) Відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління "Укрнафтою";

4) Збільшення рентної плати за використання надр.

Юридичними підставами для позову кіпрські компанії називають порушення державою Україна своїх міжнародно-правових зобов'язань перед інвесторами, які є наслідком Енергетичної хартії, зокрема:

1) Порушення режиму Справедливого і рівного ставлення (FET);

2) Порушення зобов'язань щодо недопущення заходів "нерозумного і недискримінаційного характеру" по відношенню до інвесторів;

3) Порушення зобов'язань з надання Інвесторам щодо "постійного захисту і безпеки" їх інвестицій;

4) Порушення зобов'язань щодо створення такого законодавства, яке б забезпечувало ефективний захист прав інвесторів;

5) Порушення права Інвесторів призначати ключових осіб в керівництво компанії на свій розсуд;

6) Експропріація інвестицій.

Раніше повідомлялося, що кіпрські інвестори "Укрнафти" заявляли про намір вимагати від України близько 5 млрд доларів ще в січні 2015 року.

Як повідомлялося, Коломойський намагається всіма можливостями зберегти свій вплив над управлінням компанією.

Як відомо, держава в особі НАК "Нафтогазу України" володіє контрольним пакетом акцій компанії в 50% + 1 акція.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування