Верховний суд оскаржить у КС новий закон про судоустрій

П'ятниця, 1 липня 2016, 14:47

Верховний суд готує подання до Конституційного суду щодо деяких норм закону про судоустрій і статус суддів і внесе його після набрання чинності цього закону.

Про це заявив голова Верховного суду Ярослав Романюк на брифінгу в п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Так, ми будемо готувати конституційне подання. Ми вже приступили до цієї роботи і вже готуємо конституційне подання", – сказав він.

Він нагадав, що предметом ревізії щодо відповідності Основному закону може бути тільки чинний закон, а цей ще не набув чинності.

Крім того, голова Верховного суду пояснив, що давати оцінку відповідності закону Конституції треба після набуття чинності змін до Конституції в частині правосуддя, з якими пов'язаний даний закон.

Романюк зауважив, що конституційний статус Верховного суду не змінився згідно прийнятим змінам до Конституції.

"Він як був, так і залишається найвищим судовим установою нашої держави. Тому такі зміни до Конституції не можуть бути підставою для прийняття на рівні закону рішення про наявність правових підстав для ліквідації Верховного суду. На нашу думку, це не є ліквідацією по суті, а це реорганізація", – сказав він.

Разом з тим він припустив, що законодавець може виправити таке упущення і змінити в законі про судоустрій і статус суддів і при заміні терміну "ліквідація" на "організацію".

Як відомо, 2 червня Верховна Рада остаточно затвердила закон про внесення зміни до Конституції щодо правосуддя.

У той же день Рада також прийняла нову редакцію закону про судоустрій та статус суддів, який має імплементувати конституційні зміни.

Ним ліквідовано Вищий спеціальний суд, Вищий господарський суд і Вищий адміністративний суд, а також передбачила створення Вищого антикорупційного суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності й місцевих окружних судів замість районних.

Крім того, цим законом збільшено посадовий оклад суддів Верховного суду з 13 до 75 мінімальних заробітних плат з 1 січня 2017 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування