У Росії "Левада-центр" вимагають оголосити "іноземним агентом"

Понеділок, 11 липня 2016, 16:51

Прокремлівський російський рух "Антимайдан" звернувся до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з вимогою провести перевірку за фактом отримання соціологічним центром "Левада-центр" іноземних грантів.

Про це повідомляють "Грани.ру" з посиланням на заяву руху.

"Левада-центр", згідно з даними урядового сайту США... про державні закупівлі, продовжує проводити дослідження по лінії Міністерства оборони США за замовленням Вісконсинського університету", – йдеться в доносі.

Вісконсінський університет, заявляють в "Антимайдані", виступає "посередником між Пентагоном і "Левада-центром".

"На замовлення американських військових співробітники цієї російської соціологічної служби здійснювали збір інформації у Москві і регіонах", – стверджують в русі.

Таким чином, підсумовують автори доносу, "Левада-центр" приховує, що є "іноземним агентом".

В обґрунтування своїх висновків вони посилаються на фінансові звіти урядових фондів США. Як стверджується, з 2012 року Левада-центр отримав з цих фондів понад 120 тисяч доларів.

Директор центру Лев Гудков, нагадали в "Антимайдані", неодноразово заявляв, що його організація самостійно заробляє кошти на дослідження і ні від кого не залежить. У цьому зв'язку "Антимайдан" звинуватив соціолога у брехні.

"Якщо, на думку Гудкова, це (збір інформації для Пентагону – ред.) не агентурна діяльність, то що тоді можна вважати такою?!" – заявили антимайданівці.

У свою чергу директор "Левада-центру" Лев Гудков заявив "Новой газете", що всі звинувачення безпідставні.

За його словами, центр вже десять років працює з Вісконсинским університетом і за цей час проводив різні проекти: про історичну свідомість, історичну пам'ять, про молодь різних груп.

"Зараз мова йде про дослідження житлових умов сімей. Після перевірки і попереджень у травні 2013 року ми перестали отримувати гранти від закордонних партнерів безпосередньо, але на комерційній основі ми продовжуємо роботу в цьому немає жодного криміналу, ми, навпаки, пишаємося, що з нами співпрацюють великі дослідницькі інститути. Те, що ми виконуємо замовлення міністерства оборони США – нахабна брехня і фальсифікація", – сказав він.

Між тим "Московський комсомолець" зазначив, що "Антимайдан" звернувся до Коновалова після того, як "Левада-центр" 6 липня опублікував результати дослідження про сприйняття громадянами країни Болотної справи, в рамках якого відбувається переслідування опозиціонерів.

Згідно з даними соціологів, 54 відсотки респондентів вважають, що цю справу сфабрикували з метою залякати опозиційно налаштовану громадськість.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...