Петренко розповів, як його реформа рятує людей від тортур

Середа, 13 липня 2016, 12:13

Завдяки запровадженню безкоштовної правової допомоги, затримані у СІЗО більше не піддаються тортурам.

Про це у середу під час засідання уряду заявив міністр юстиції Павло Петренко.

"Поки не працювала система безоплатної правової допомоги, основні тортури і катування в системі правоохоронних органів відбувалися протягом перших 24 годин. Коли людина потрапляла до СІЗО … з неї вибивали покази протягом перших 24 годин. Закон, який діє протягом останніх років передбачає заборону слідчому проводити будь-які слідчі дії з затриманим, поки не з'явиться адвокат. На сьогоднішній день в 99% відсотків випадків адвокати з'являються до затриманих протягом перших двох годин", – сказав він.

"Ми практично відправили у історію таке ганебне явище, як катування та тортури протягом першої доби", – додав міністр.

За його словами, зараз такою допомогою можуть користуватися у тому числі малозабезпечені люди. Він додав, що за останній рік таким захистом адвокатів скористалися 64 тисячі людей.

Зокрема, 1673 людини за участі цих адвокатів отримали виправдувальні вироки.

"Це, як правило, люди, які є малозабезпеченими, які є інвалідами. Ті люди, на яких правоохоронна система використовувала принцип статистики, на них списували злочини, які вони не вчиняли", – сказав Петренко.

Також він додав, що 12 тисяч людей завдяки безкоштовним адвокатам не отримали позбавлення волі.

Він нагадав, що рік тому були відкриті перші сто пунктів безкоштовної правової допомоги і додав, що наступного року ця кількість буде збільшена. За його словами, за цей рік до таких центрів звернулися близько 200 тисяч людей, у тому числі з питань оформлення субсидій.

Олег Шанковський, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News