У зоні відчуження ЧАЕС тепер можна створювати об'єкти для досліджень

Четвер, 14 липня 2016, 13:30

Верховна Рада внесла зміни до низки законів, якими врегулювала особливості землекористування, спеціального водокористування, здійснення містобудівної діяльності на території зони відчуження Чорнобильської атомної електростанції.

Відповідний законопроект №4437 у четвер підтримали 234 народних депутата, передає "Інтерфакс-Україна".

Раніше вся наукова інформація і результати наукових досліджень, отримані в зоні радіоактивного забруднення, вважалися спадщиною України і могли бути використані лише з дозволу Кабінету міністрів. Тепер таку норму із законодавства виключено.

Відповідно до прийнятого закону, на території, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, може здійснюватися науково-технічна діяльність, проведення наукових досліджень для визначення ступеня впливу іонізуючого випромінювання на людину та екологічні системи, шляхів мінімізації наслідків такого впливу.

Згідно з прийнятими змінами, для проведення наукових досліджень в сфері охорони навколишнього середовища в зоні відчуження можуть створюватися території та об'єкти природно-заповідного фонду.

У Земельному кодексі закріпили, що Кабінет міністрів може передавати в користування земельні ділянки зони відчуження і зони безумовного відселення, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Проекти землеустрою щодо відведення у користування земельних ділянок зони відчуження, подаються до Кабінету міністрів центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері управління зоною відчуження, разом з пропозиціями і позитивним висновком державної експертизи землевпорядної документації.

Разом з тим, в законодавстві закріплено, що земельні ділянки зони відчуження продажу не підлягають.

Крім того, схеми землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель зон відчуження і відселення затверджує центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері управління цими територіями.

До компетенції центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері розвитку водного господарства, тепер входить видача дозволів на спеціальне водокористування водних об'єктів в зоні відчуження.

Разом з тим у Водному кодексі законодавець закріпив, що користування водними об'єктами в зоні відчуження здійснюється з урахуванням обмежень, встановлених законом про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи на ЧАЕС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News