Російський "Меморіал" визнав політв’язнями 4 кримських татар

Вівторок, 19 липня 2016, 06:39

У Росії правозахисний центр "Меморіал" визнав політичними в’язнями кримських мусульман, обвинувачених російською владою у тероризмі.

Як повідомляє Радіо Свобода, йдеться про чотирьох заарештованих за звинуваченням у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної у Росії терористичною.

"Правозахисний центр "Меморіал" вважає політв’язнями чотирьох людей, які першими були заарештовані у Криму у справі "Хізб ут-Тахрір": Руслана Зейтуллаєва, Ферата Сайфуллаєва, Рустема Ваітова і Нурі Примова", – йдеться у заяві правозахисників.

У "Меморіалі" вказують на відсутність фактів "вчинення чи підготовки учасниками цього об’єднання терактів де-небудь у світі". У країнах Західної Європи і Північної Америки "Хізб ут-Тахрір" не заборонена, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

"Фігурантів справи не звинувачують ні у чому, крім приналежності до "Хізб ут-Тахрір", читанні ісламістської літератури, спілкуванні. Ніяких підтверджень, що обвинувачені представляють небезпеку для суспільства, немає", – наголошують у "Меморіалі".

Крім того, зазначають правозахисники, Крим є окупованою територією, і, згідно з нормами міжнародного права, Росія не може "цілком скасовувати кримінальне законодавство, яке діяло на момент початку окупації, і замінювати його своїм". А у рамках українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією.

Руслана Зейтуллаєва звинувачують в організації діяльності терористичної організації, йому загрожує довічне ув’язнення. Решту звинувачують в участі у діяльності терористичної організації, вони можуть бути засуджені до позбавлення волі терміном до 10 років.

Всього в анексованому Росією Криму у цій справі було затримано 14 людей. Справа розглядається у Північно-Кавказькому військовому окружному суді Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування