Луценко: Запобіжний захід "Баті" обрано неправильно, справу треба дорозслідувати

Субота, 2 липня 2016, 14:28
Луценко:  Запобіжний захід Баті обрано неправильно, справу треба дорозслідувати

Слідство у справі екс-начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта проведено не повністю, а запобіжний захід Лихоліту має бути змінено. 

Про це генпрокурор Юрій Луценко заявив 2 липня в ефірі телеканалу "112.Україна".

Він зазначив, що на його думку запобіжний захід Лихоліту "обрано неправильно".  За словами Луценка, він особисто знає Лихоліта "Батю" як "представника бойового крила "Айдару".

"Тому вважаю, що слово офіцера, яке від дав моєму представнику Петру Шкутяку буде достатньо для того, щоб змінити запобіжний захід, а справу буде треба відправити на додаткове розслідування". 

"Вважаю, що слідство у справі проведено не повністю і не вивчило усі обставини ситуації, яка складалася тоді навколо дій батальйону "Айдар". У зв'язку з цим, щойно буде призначено засідання Апеляційного суду,  - а швидкість подання скарги залежить від адвокатів, а від суддів - призначення термінів її розгляду -  я буду готовий до внесення змін щодо цієї справи", - заявив Луценко. 

"Зараз я в дорозі з Херсона, я приїду до Києва, ще раз зустрінуся зі слідчим, вивчу усі матеріали... Поки що з тої короткої інформації, яку мені дали, не бачу підстав для такого серйозного заходу (обраного для Лихоліта), як арешт. Однак суд його прийняв,  скасувати його може лише Апеляційний суд", - заявив Луценко. 

Він додав, що тепер "треба зайнятися простою правовою процедурою - передати справу до Апеляційного суду, змінити запобіжний захід, провести додаткове слідство, у ВР - захистити права усіх учасників оборони держави через закон про амністію".

"Якщо люди не скоювали ті чи інші злочини, не пов'язані з убивством мирного населення, а змушені були у тих умовах діяти так, як складалася ситуація, - думаю, закон про амністію був би доцільний", - заявив генпрокурор.

Луценко також додав, що дана справа "може бути віддзеркаленням загального ставлення держави до своїх захисників".

Раніше інспектор внутрішньої безпеки ГПУ Петро Шкутяк повідомив, що Лихоліт "дав слово, що буде ходити на засідання суду", у зв'язку з чим йому може бути змінено запобіжний захід. 

"В Апеляційному суді у понеділок прокуратура проситиме змінити запобіжний захід для Лихоліта, щоб не було утримання під вартою. А до понеділка треба почекати у слідчому ізоляторі", - заявив Шкутяк у коментарі журналістам 2 липня. 

Як відомо, у Києві нардепи, які після обрання у п'ятницю ввечері запобіжного заходу "айдарівцю" Валентину Лихоліту, не дозволили вивезти його з Печерського суду, провели ніч у приміщенні суду.

1 липня Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Лихоліта. Після цього у будівлі суду сталася сутичка.

2 липня під будівлею суду зібралися представники добробатів та прихильники Лихоліта з вимогою скасувати рішення суду. Також учасники акції протесту планували встановити намети під будівлею суду, а на Хрещатику "перекрили" рух. Також біля суду чергували машини "швидкої" і пожежної служби.

Також учасники акції заявляли про початок збору підписів під зверненням до президента Петра Порошенка з вимогою розігнати Печерський райсуд Києва.

Наразі Валентин "Батя" Лихоліт й далі перебуває у приміщенні Печерського райсуду.

При цьому один з учасників "блокади" нардеп Єгор Соболєв повідомив, що о 17:00 на розі Хрещатика та Хмельницького стартує автопоїздка до президента Порошенка "з вимогою негайного звільнення "айдарівця" Валентина Лихоліта".

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування