Депутат заявляє про аварію на Хмельницькій АЕС. "Енергоатом" спростовує

Середа, 20 липня 2016, 20:58

Депутат Ради від "Радикальної партії" Андрій Артеменко заявляє про те, що 16 липня на Хмельницькій АЕС сталася серйозна аварія з розгерметизацією ядерного палива.

Водночас, як повідомляє Інтерфакс-Україна, прес-служба НАЕК "Енергоатом" спростовує цю інформацію.

"Як мені стало відомо з достовірних джерел, уряд приховує серйозність аварії, що сталася 16 липня на першому блоці Хмельницької АЕС, де відбулися розгерметизація першого контуру блоку і потрапляння радіоактивного теплоносія в парогенератор. Крім цього, була ще й розгерметизація самого ядерного палива, що є особливо критичною ситуацією", - написав Артеменко на своїй Facebook-сторінці.

За інформацією депутата, у понеділок у Кабміні відбулася нарада за участю віце-прем'єра Володимира Кістіона і глави Міненерговугілля Ігоря Насалика з цього питання, а на четвер заплановано ще одну урядову нараду.

У прес-службі НАЕК "Енергоатом" агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що інформація депутата Артеменка не відповідає дійсності й "почерпнута з невідомих неперевірених джерел та вводить громадян в оману".

"16 липня блок №1 Хмельницької АЕС був відключений від енергомережі у зв'язку з наявністю протікання в парогенераторі ПГ-1, про що "Енергоатом" оперативно повідомив на своєму сайті. Проте ні про яку розгереметізацію ядерного палива не йдеться... Радіаційний фон на промисловому майданчику та у прилеглих регіонах не зазнавав змінився, перебуває на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків", - резюмували в прес-службі.

Як повідомлялося, Хмельницька АЕС (ХАЕС) - розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені в 1987 і 2004 роках).

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох чинних АЕС України, експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News