Мерам Ірпеня та Бучі загрожує мінімум по 6 років – ГПУ

Четвер, 21 липня 2016, 14:52

Міським головам Ірпеня та Бучі загрожує від 6 років ув’язнення, а якщо їм інкримінують статтю про перевищення службових повноважень, то строк покарання може сягнути до 12 років.

Про це під час брифінгу у четвер повідомив голова департаменту ГПУ Володимир Гуцуляк.

Він зазначив, що ГПУ спільно з СБУ проводять 31 обшук у рамках справи мерів Бучі та Ірпеня. Йдеться про обшуки у приміщеннях підприємств та установ, що брали участь у складенні документів на передачу земель.

"Ми встановлюємо повне коло причетних. У майбутньому будуть підозри іншим особам", – зазначив представник ГПУ. 

Голови цих міськрад, як заявляє ГПУ, незаконно відчужили у держави 890 га земель лісогосподарського призначення, в результаті чого держава втратила сотні мільйонів гривень. "Зокрема, розслідується незаконне надання у власність 14 га землі із шляхом передачі на 141 підставну особу, а потім першому заступнику голови Верховної Ради (на той час) Ігорю Калетнику", - зазначив Гуцуляк.

У мера Бучі Анатолія Федорука вилучені коштовності, гроші та документи. Точну суму прокурор назвати поки не зміг, сам мер наразі перебуває у Бучі.

Коментуючи інформацію про втечу мера Ірпеня Володимира Карплюка, Гуцулюк зазначив, що вона перевіряється. "Це оперативна інформація, і офіційно вона не підтверджена", - сказав він. 

Також Гуцуляк не виключив можливість втечі мера Ірпеня у зв'язку зі "зливом інформації" у правоохоронних органах чи спецслужбах. "Якщо це буде підтверджено, і ми зрозуміємо, хто поділився такою інформацією, щодо таких осіб будуть здійснюватися відповідні заходи", - відповів він на запитання журналістів.

За словами Гуцуляка, наразі мерам інкримінується стаття 364 КК - зловживання своїм службовим становищем, вона передбачає до шести років ув’язнення. Однак він наголосив, що є підозри інкримінувати перевищення службових повноважень за статтею 191. У такому разі їм загрожуватиме до 12 років тюрми. 

Раніше генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що мер Бучі та голова Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема - екс голові ВР Ігорю Калетнику дісталося 14 га лісових угідь.

16 грудня 2015 року Верховний Суд України відмовив у перегляді рішення, за яким родина колишнього першого заступника голови Верховної Ради Ігоря Калетника має повернути державі 14,05 га лісів у Бучі. Калетник перебуває у розшуку з грудня 2014 року.

21 липня прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган, посилаючись на депутата від БПП Володимира Ар'єва повідомила, що мер Ірпеня втік за кордон.

Роман Кравець, Тетяна Кусок, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...