Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литва відмовила Україні у видачі шурина казахського опозиціонера

Понеділок, 1 серпня 2016, 12:46

Апеляційний суд Литви відмовив Україні і Казахстану в екстрадиції Сирима Шалабаєва, якого звинувачують у співучасті в незаконному привласненні і розтраті 6 млрд доларів.

Відповідне рішення суд ухвалив 29 липня, повідомляє 1 серпня юридична фірма "Ілляшев та партнери", яка представляє український і казахстанський БТА Банки – потерпілих від дій "ОЗГ Аблязова-Шалабаєва".

В Україні громадянину Казахстану Шалабаєву загрожувало до 12 років позбавлення волі з конфіскацією вкраденого (більше 6 млрд США) на користь бюджету України (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).

"Відмовивши в екстрадиції, литовський суд в той же час задовольнив нашу заяву і визнав раніше винесене рішення англійського суду про стягнення збитків на користь банку", − заявив старший партнер фірми "Ілляшев та партнери" Роман Марченко.

"Банк буде і далі продовжувати використовувати всі законні способи для повернення викрадених коштів, а також клопотати про те, щоб тепер сама Литва судила Шалабаєва за скоєні злочини", – додав він.

Юристи фірми стверджують, що Шалабаєв, а також його шурин − екс-власник БТА Банку Мухтар Аблязов – та інші члени організованого злочинного угруповання звинувачуються в завданих банку збитках на загальну суму понад $6 млрд.

Діяльність Аблязова і його спільників є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів України, Казахстану, Росії, Кіпру, Латвії, Угорщини та низки інших країн.

Раніше англійські суди вже задовольнили позови БТА проти Аблязова і його поплічників на суму понад $4 млрд, встановивши, що розкрадання коштів банку відбувалося через більш ніж 900 спеціально створених офшорних компаній.

У 2011 році англійський суд засудив Шалабаєва до 18 місяців тюремного ув’язнення.

Британський суд встановив, що він "відігравав центральну роль у приховуванні доходів, одержаних злочинним шляхом", і що, будучи бенефіціарним власником ряду компаній, через які відмивалися вкрадені кошти, Шалабаєв "давав інструкції і брав участь в адмініструванні значних активів таких компаній".

Шалабаєв строк не відбув, сховавшись з Англії, проте на вимогу України 28 липня 2015 року був затриманий у Вільнюсі.

Його шурин,, екс-глава ради директорів БТА банку Мухтар Аблязов вважається казахським опозиціонером. Його арештували 31 липня 2013 року на його віллі на півдні Франції на запит України, яка вимагала його екстрадиції.

Захист Аблязова подав позов на Україну тоді.

У жовтні 2014 року Апеляційний суд Ліона (Франція) задовольнив запити України та Росії на екстрадицію казахського олігарха і опозиціонера Мухтара Аблязова.

Ряд правозахисників і євродепутатів намагалися запобігти видачі Аблязова у Казахстан чи Україну, вважаючи, що Астана переслідує його за політичними мотивами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...