Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Консервативні німецькі політики виступили за надання Україні зброї – ЗМІ

Неділя, 14 серпня 2016, 23:41

Низка німецьких політиків із лав владної консервативної партії "Християнсько-демократичний союз" виступила за надання Україні летальних озброєнь.

Про це пише німецька газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

А політики з інших партій урядової коаліції – Соціал-демократичної партії Німеччини і Партії зелених – виступили за збереження санкцій Європейського союзу, інформує видання.

Зокрема, представник ХДС, член Європейського парламенту Міхаель Ґалер виступив за надання Україні більших розвідувальних можливостей, а також оборонних озброєнь, заявивши, що йдеться про легітимну оборону, терміново необхідну Україні, щоб відвернути ймовірний новий російський наступ.

Його колега в партії Ельмар Брок, голова комітету з закордонних справ Європарламенту, теж виступив за надання Україні кращого обладнання. За його словами, постачання Україні оборонних озброєнь має відбуватися до такої міри, щоб Росія не використала це для зриву мінських домовленостей.

Політик додав, що у зв’язку з фактами порушень, встановленими ОБСЄ, ні в якому разі не може йтися про послаблення чи тим більше скасування санкцій щодо Росії.

Із іншого боку, член оборонного комітету німецького Бундестагу, представник соціал-демократів Фріц Фельґентрой критично висловився про надання Україні озброєнь, пише газета. На його думку, це має мало сенсу, бо спричинить "гонку озброєнь", у якій Україна все одно відставатиме, і не призведе до значної зміни загальної ситуації, але збільшить число жертв.

Але натомість, заявив він, Євросоюз мав би не виключити можливості далі посилити санкції щодо Росії і розробити конкретні пропозиції щодо цього.

Представниця ж Партії зелених Ребекка Гармс наголосила, що уряди країн ЄС мають нарешті перестати покладати на владу України і сепаратистів рівну відповідальність за ескалацію воєнної напруженості.

"Це прирівнювання нестерпне і послаблює реформаторів в Україні", – сказала вона.

Як пише недільне видання Frankfurter Allgemeine, воно проаналізувало щоденні звіти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з середини квітня до кінця липня і звернуло увагу, що, попри значно частіші обмеження на роботу місії з боку сепаратистів, спостерігачі зауважили на окупованих територіях значно більше заборонених озброєнь, ніж на території, підконтрольній Києву, і так само бойовики здійснили помітно більше обстрілів, ніж українські війська.

Але, пише видання, оцінка становища на сході України від Міністерства закордонних справ Німеччини значно відрізняється від оцінки газети: там заявляють, що немає чітких доказів про значно більше число порушень із якоїсь сторони і що надання Україні зброї, навіть оборонної, не є частиною підходу міністра до вирішення конфлікту в Україні.

Днями посол США в Україні Джеффрі Паййєтт заявляв, що відмова адміністрації президента США Барака Обами надавати Україні летальні озброєння спричинена бажанням уникнути розколу в цьому питанні з європейськими партнерами.

Західні країни, що наклали на Росію низку санкцій через її агресію проти України, заявляють, що виступають за політичне, а не воєнне вирішення конфлікту на сході України, і наразі не йдуть на офіційне постачання Україні летальних озброєнь, навіть суто оборонних, – хоча не виключають такої можливості в разі ескалації агресії Росії. Проте, за неофіційними повідомленнями, деякі країни вже надали Україні певні летальні озброєння, не афішуючи цього.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування