У НАБУ наполягають: співробітників бюро викрали і катували

Середа, 17 серпня 2016, 14:12

В Національному антикорупційному бюро наполягають, що Генпрокуратура незаконно утримувала і допитувала їхніх співробітників.

Про це йдеться у відповіді НАБУ на запит "Української правди".

Так у відомстві прокоментували протоколи допиту, оприлюднені напередодні в ЗМІ. У НАБУ зазначають, що походження цих документів є незрозумілим, водночас наголошують, що ці "протоколи ніяким чином не спростовують факти незаконного викрадення та утримання працівників НАБУ і не виправдовують застосування щодо них заходів фізичного та психологічного впливу".

"Відповідно до зазначеного у "протоколах" часу, допити свідків відбувалися вже після 22:00, що є грубим порушенням Кримінального процесуального кодексу. Враховуючи, що працівники НАБУ були викрадені близько другої години дня, незрозуміло, що з ними так довго робили в прокуратурі та навіщо так довго утримували", – вказують у НАБУ.

В Антикорупційному бюро також акцентують на кількох моментах:

"Відповідно до законодавства, якщо особу викликають на допит як свідка, її має бути завчасно повідомлено про виклик (щонайменше за 3 доби або завчасно з урахуванням необхідного для підготовки та поїздки до місця допиту часу), чого у даному випадку не відбулося", – наголошують у НАБУ

"Кримінальне провадження, про яке йдеться у "протоколах", згідно з даними з ЄРДР, зареєстроване за фактом замаху на одного з керівників Департаменту з розслідування особливо важливих злочинів у сфері економіки та розслідується працівниками того ж Департаменту ГПУ, що може свідчити про прямий конфлікт інтересів і порушення норм КПК, оскільки прокурор не має права брати участь у кримінальному провадженні, якщо він є заявником або потерпілим", – йдеться також у відповіді НАБУ.

"Третій важливий момент – провадження було зареєстроване працівниками Департаменту ГПУ 24 червня 2016 року, коли керівництву Департаменту вже було достеменно відомо про те, що детективами Національного антикорупційного бюро розслідуються кримінальні провадження щодо посадовців очолюваного ними підрозділу", – наголошують антикорупційники.

Також у НАБУ підкреслюють, що процесуальні документи, отримані під тиском, з порушенням кримінального процесуального законодавства та прав людини, не мають жодної юридичної сили.

"Незрозуміло, яких цілей хотіли досягти особи, які передали журналістам копії цих документів, втім їхньою публікацією вони лише підтвердили версію подій, офіційно оприлюднену Національним антикорупційним бюро", – резюмується у відповіді НАБУ.

Як відомо, наприкінці минулого тижня відбулося зіткнення між співробітниками ГПУ та детективами Національного антикорупційного бюро, які здійснювали зовнішнє спостереження за слідчим ГПУ Дмитром Сусом.

В ГПУ заявили, що стеження було незаконним, у той час як НАБУ стверджують, що мали відповідне рішення суду.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що до працівників НАБУ, яких у п'ятницю утримували в Генпрокуратурі, застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу.

16 серпня агентство "Українські новини" з посиланням на джерела у Генеральній прокуратурі повідомило, що один із затриманих в п'ятницю працівників Національного антикорупційного бюро дав свідчення, що не працює в НАБУ.

"Українська правда" також отримала від джерела у Генпрокуратурі ще один протокол допиту свідка, в якому вказано, що один із "технічних" працівників НАБУ Віктор Ільченко під час допиту у ГПУ не скаржився на працівників прокуратури, які його затримували.

15 серпня анонсувалося, що очільники ГПУ та НАБУ мають зустрітись у середу та обговорити конфліктну ситуацію, що виникла між відомствами.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування