РПР: Держспецзв’язку зриває запуск електронного декларування

Вівторок, 2 серпня 2016, 11:36

Державна служба спецзв'язку зірвала строки, необхідні для електронного декларування, що ставить під загрозу запуск роботи системи електронного декларування.

Про це заявляє Антикорупційна група Реанімаційного Пакету Реформ.

Так зазначається, що система повинна розпочати свою роботу за два тижні – 15 серпня 2016 року. Програмне забезпечення для роботи системи готове.

Залишилося вирішити лише одне питання – отримати атестат відповідності на комплексну систему захисту інформації (КСЗІ) в системі декларування.

"Згідно з графіком запуску системи у п’ятницю, 29 липня, Держслужба спецзв’язку повинна була погодити Технічне завдання та визначити ліцензовану організацію, яка проведе експертизу КСЗІ. Цього зроблено не було, що ставить під сумнів вчасне завершення процесу підтвердження відповідності на КСЗІ системи електронного декларування", - сказано в заяві.

"Адміністрація Держспецзв’язку намагається нав’язати в якості експертної організації керовану нею державну компанію, яка через брак фахівців не зможе вчасно завершити проведення експертизи та забезпечити початок повноцінної роботи системи (її "промислову експлуатацію") з 15 серпня 2016 року", - наголосили в РПР. 

Водночас Голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Віталій Шабунін підкреслив, що без такого сертифікату  система декларування буде нелегітимною, бо дослідний режим експлуатації системи, фактично, забороняє внесення до Реєстру будь-яких персональних даних.

"Усі декларації, подані в таку, неатестовану Держспецзв'язком, систему, не будуть визнаватися судом як належний доказ. І притягти політиків до кримінальної відповідальності за брехню у них буде неможливо", - наголосив він у своєму блозі на УП.

"Закликаємо президента, уряд, НАЗК та адміністрацію Держспецзв’язку забезпечити вчасний і належний запуск роботи системи електронного декларування – а саме, щоб 15 серпня 2016 року було розпочато промислову експлуатацію системи із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю на підставі виданого Держспецзв’язку атестату", - сказано в заяві.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування