Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Суд в РФ просить для чотирьох кримчан від 7 до 17 років

Середа, 24 серпня 2016, 18:21

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону чотирьом кримським мусульманам, яких звинувачують у зв'язках з "Хізб ут-Тахрір", сторона обвинувачення просить присудити від 7 до 17 років позбавлення волі. 

Як повідомляє Крим. Реалії, у ході засідання 24 серпня  прокурор оголосив свою версію покарання.

Зокрема, для Руслана Зейтуллаєва як "організатора" - 17 років колонії суворого режиму, для Рустема Ваітова і Нурі Примова - по 7 років виправної колонії загального режиму, Ферата Сайфуллаєва - 8 років також у виправній колонії загального режиму.

У свою чергу кримський адвокат Нурі Примова Ваграм Шіроян зажадав на суді виправдати його підзахисного.

Судові дебати продовжаться 25 серпня.

23 серпня Нурі Примов і Рустем Ваітов заявили, що не причетні до діяльності організації, яка в Росії вважається терористичною.

Руслан Зейтуллаєв відмовився давати свідчення. Він пояснив свою відмову тим, що суд і слідство є заангажованими.

Як відомо, у російській справі про членство у "Хізб-ут-тахрір" проходить загалом 14 кримчан. Нині чотирьом із них висунули звинувачення: Рустемові Ваїтову, Нурі Прімову і Фератові Сайфуллаєву в участі в русі, Русланові Зейтуллаєву в організації осередку цього руху. Суд над ними почався 1 червня в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону в Росії.

У Росії правозахисна організація "Меморіал" визнала цих чотирьох політичними в’язнями. Інші десять іще чекають на закінчення слідства.

Переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів стали частим явищем у Криму після його анексії Росією. Про це неодноразово заявляли правозахисники. Вони закликають Кремль припинити порушення прав людини. Але Москва і російська влада Криму заперечують репресії.

На попередньому засіданні суду сторона захисту заявила низку клопотань, у тому числі про необхідність виключити деякі докази.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування