Українська сторона СЦКК просить Росію вгамувати бойовиків перед 1 вересня

Субота, 27 серпня 2016, 17:55

Українська сторона СЦКК напередодні 1 вересня звертається до Росії з проханням вплинути на керівництво ОРДО/ОРЛО з метою припинити порушення режиму припинення вогню.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО з посиланням на керівника української сторони СЦКК Бориса Кременецького.

"Напередодні Дня знань українська сторона СЦКК в черговий раз звертається до російської сторони застосувати свій "традиційний вплив" на керівництво ОРДО/ОРЛО з метою припинити порушення режиму припинення вогню та надати можливість дітям розпочати учбовий рік", - йдеться в заяві.

Там зазначається, що за останній тиждень спостерігачами української сторони СЦКК зафіксовано більше 500 порушень режиму припинення вогню з боку НЗФ ОРДО/ОРЛО, більше половини з яких (279) із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Крім того, по позиціям ЗС України та населеним пунктам і інфраструктурі Донбасу застосовано близько 4000 ворожих снарядів та мін.

"Така кількість боєприпасів свідчить про їх регулярне постачання через неконтрольовану ділянку російсько-українського кордону та активну роботу "воєнторгу", - зазначив Кременецький.

За його словами, чергові зміни СЦКК упродовж тижня здійснили 757 спроб введення режиму припинення вогню, з яких 65 % – були успішними.

Незважаючи на це, відмічається руйнування житлового сектору населених пунктів, а також важливих інфраструктурних об’єктів та господарств аграрної галузі.

Фахівцями української сторони СЦКК зафіксовані та задокументовані численні факти обстрілів з боку НЗФ житлових кварталів та об’єктів інфраструктури.

Особливе занепокоєння викликають факти загибелі та поранення мирних громадян в тому числі і у районах контрольних пунктів в’їзду виїзду (КПВВ).

"У населеному пункті Золоте 4 від пострілу зі стрілецької зброї загинула у власному помешканні цивільна громадянка. Вчора, 26 серпня, у районі населеного пункту Широкіно від пострілу снайпера загинув цивільний, а під час проходження контролю на КПВВ "Мар’їнка" цивільна особа отримала кульове поранення", - йдеться в заяві.

Документи щодо обстрілів цивільних об’єктів оперативно передаються Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ для інформування світової громадськості. Спостерігачі місії також проводять документування та фіксацію наслідків обстрілів. Українська сторона СЦКК взаємодіє та надає сприяння СММ ОБСЄ.

Кременецький наголосив, що з боку ОРДО/ОРЛО мають місце численні факти перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ: погрози та обмеження свободи пересування, недопущення спостерігачів СММ ОБСЄ до моніторингу російсько-українського кордону та значної частини території ОРДО/ОРЛО, створення перешкод польотам БПЛА Місії.

Також з боку ОРДО/ОРЛО цинічно ігноруються запити щодо надання гарантій безпеки для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на важливих об’єктах інфраструктури Донбасу на лінії розмежування, що може призвести до гуманітарної катастрофи особливо під час осінньо-зимового періоду. Натомість, українською стороною СЦКК такі гарантії надаються оперативно.

"Все це свідчить про те, що "керівництво" ОРДО/ОРЛО та їхні куратори не зацікавлені у виконанні Мінських домовленостей та вирішення питання політико-дипломатичними шляхами, утримуючи місцеве населення у зоні конфлікту в якості заручників", - наголошує Кременецький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News