Оприлюднено передсмертний лист журналіста Щетиніна

Понеділок, 29 серпня 2016, 13:53
Оприлюднено передсмертний лист журналіста Щетиніна
Fb Alexander Shchetinin

Засновник інтернет-видання "Новый регион" Олександр Щетинін перебував у депресії, обумовленій фінансовими проблемами цього ресурсу в Україні.

Про це повідомила головна редакторка видання Ольга Мещерякова в інтерв’ю DW.

У передсмертній записці Щетинін, якого знайшли мертвим із вогнепальним пораненням 27 серпня, попросив її переказати всім, що "дуже любив Україну", сказала вона.

"Цей лист електронною поштою він надіслав мені в суботу, о 21:00. Я побігла до нього на квартиру, почала дзвонити всім друзям, шукати ключі від його квартири. Жінка, в якої були запасні ключі, була за містом і змогла приїхати лише опівночі. Ми змогли зайти до нього тільки о 24:00", – розповіла Мещерякова.

"Він любив українців і був закоханий в Україну. Це просив переказати всім… У нього була глибока затяжна депресія. Він казав мені кілька разів, що хоче покінчити з життям"", – сказала вона

Мещерякова зазначила, що депресивний стан Щетиніна був обумовлений фінансовими проблемами видання "Новый регион": "Ми жили на гроші, які раніше заробив Олександр. Коли вони закінчилися, почалися проблеми, адже він не хотів, аби видання фінансував хтось з олігархів".

Вона повністю поділяє основну версію слідства про те, що Олександр Щетинін вчинив суїцид.

Мещерякова оприлюднила у Facebook цитати з його прощального листа.

З нього зрозуміло, що окрім фінансово-робочих проблем Щетиніна мучила розлука з доньками. "4,5 роки без них були нестерпні. Це й є головна причина мого рішення", – йдеться у листі.

Щетинін зазначив, що готувався піти з життя раніше.

"На жаль, я так і не зміг нічого придумати по роботі. Не відчинив я двері саме тому. Вибач мені за все. Нехай наш хлопці й усі, кого я підвів, мене теж пробачать", – говориться в його листі Мещеряковій.

"Найкращий вихід для мене в цій ситуації – піти з життя. Це не зараз вирішилося. Я змазав і перевірив пістолет ще десять днів тому. І всі ці дні я не міг наважитися. Відкладав. Мужності не вистачало", – написав Щетинін.

"Я всі ці дні писав листи. Але потім так нічого не відправив. Надто багато адресатів. Мені просто дуже соромно перед усіма. Тому я прийняв саме таке рішення", – додав він.

Щетинін також зізнався: "Я до останнього був палко й ніжно закоханий в Україну і її людей".

"Не вистрілив я в себе 24-го лише щоб не псувати всім найкраще свято – День незалежності", – написав він.

Мещерякова також додала в пості, що сайт "Новый регион" не оновлюється, бо "доступ до нього захопили люди, з якими Сашко припинив працювати вже давно". Колективне редакційне звернення вона оприлюднить у себе на сторінці пізніше.

Як відомо, напередодні речник міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко повідомив, що одна з основних версій слідства щодо загибелі Щетиніна – самогубство.

"Постріл впритул у праву скроню з травматичного пістолета. За попередніми даними, у загиблого і раніше були суїцидальні настрої і спроби. Але робота слідства поліції триває. Остаточні висновки – згодом", – сказав Шевченко.

Журналіст Олександр Щетинін довгий час працював в Росії.

В інтерв'ю українським ЗМІ називав себе опонентом режиму Володимира Путіна. Саме з політичних мотивів Щетинін переїхав до України ще у 2005 році і згодом отримав дозвіл на проживання там. У Києві Щетинін заснував українську версію інформаційного інтернет-видання "Новый регион", яке було популярним у Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування