Родина Умерова закликає консолідувати зусилля з його звільнення

Вівторок, 30 серпня 2016, 03:11

Родина заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, звернулася до президента України, Верховної ради та уряду, міжнародних і правозахисних організацій із закликом консолідувати зусилля зі звільнення Ільмі Умерова.

Текст звернення опублікувала в facebook дочка Умерова - Айше.

Родина Умерова підкреслює, що політичні переслідування, а тепер ще й примусове утримання в психіатричній лікарні, пов’язані винятково з його переконаннями та відкритими заявами своєї позиції про те, що Крим, анексований Росією в 2014 році, є невід’ємною частиною України.

Повідомляється, що на рішення про призначення психіатричної експертизи було подано апеляційну скаргу, яку не було розглянуто, таким чином, судове рішення щодо проведення примусової стаціонарної судово-психіатричної експертизи не набуло законної сили. 

Водночас, зазначається, що Умеров страждає на низку серйозних захворювань, зокрема, гіпертонічну хвороба і цукровий діабет та переніс операцію на серці.

"Створені в психіатричній лікарні умови – відсутність регулярного харчування, незадовільний санітарний стан, відсутність кваліфікованої медичної допомоги – становлять пряму загрозу життю Ільмі Умеров, і є тортурами та нелюдським ставленням", - наголошують родичі політв’язня.

У зв’язку з цим, дружина і діти Умерова закликають міжнародні організації, а також правозахисні організації активізувати та консолідувати зусилля зі звільнення Ільмі Умерова. Крім того, вони закликають збільшити тиск на Росію із вимогою припинити переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, закрити кримінальну справу проти нього та негайно його звільнити.

Як повідомлялося, із закликом негайно звільнити Умерова виступили США, Євросоюз і голова комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Як відомо, 12 травня ФСБ по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

11 серпня Умерову стало зле в суді, його госпіталізували. Незважаючи на це, суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу.

Ільмі Умерова помістили у дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили про звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування