Джемілєв розповів, як Путін хотів його "завербувати"

Вівторок, 30 серпня 2016, 14:58
Джемілєв розповів, як Путін хотів його завербувати

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що президент Росії Володимир Путін намагався схилити його на сторону РФ після анексії Криму.

В інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza, яке цитують на Facebook-сторінці уповноваженого, він розповів, що саме для цього російський суд переглядав кримінальну справу його сина Хейсера.

"Росіяни засудили його до 3,5 років ув'язнення та з Криму відразу відвезли у в'язницю в м. Астрахань. Тоді я почув, що Путін хоче зі мною зустрітися – і, якщо розмова буде "продуктивною", мені відкриється шлях на Батьківщину, а сина одразу ж звільнять", – розповів один із лідерів кримських татар.

"На що я запитав, чи взяв "Цар" мого сина у заручники? Якщо так, значить, він терорист. А ми з терористами не розмовляємо", – заявив Мустафа Джемілєв.

Він пригадав слова російського політика Григорія Явлінського про те, що "Путін здатен діяти тільки двома способами, до яких звик під час роботи в спецслужбах: або він вербує, або проти тих, кого не зміг завербувати, веде спецоперації".

"У моєму випадку це правило спрацювало: не змогли завербувати, тому переслідують", – зазначив Джемілєв.

Він наголосив, що у заручниках Кремля перебуває не лише його син.

"Ув'язнено 18 активістів, понад 20 наших людей було викрадено, декількох знайшли мертвими, інших все ж сподіваємося знайти живими", – сказав Мустафа Джемілєв.

На питання журналіста, що стосовно цього каже російська влада, він відповів: "Нічого, крім постійних запевнень, що вони ні до чого".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News