Холодницький розповів, як Онищенко пробрався в Лондон і чим його зупинять

Четвер, 4 серпня 2016, 00:44

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький сумнівається, що депутат Олександр Онищенко може отримати громадянство Великобританії до того, як його притягнуть до відповідальності в Україні.

"Не думаю, що отримає громадянство. Британія громадянство просто так не роздає. І це тривала процедура взагалі в Євросоюзі", – сказав керівник САП у інтерв’ю "5 каналу" у середу ввечері.

Холодницький зазначив, що у нього сестра 25 років проживає в Італії – і тільки зараз може отримати громадянство, "хоча відмовляється".

"Політичний притулок він (Онищенко) заявив, що буде просити. В нас інформації про це немає", – зазначив керівник Антикорупційної прокуратури.

"Наскільки нам відомо, він туди заїхав через свою дружину, яка є громадянкою Євросоюзу, якось так. Ми це все перевіряємо. Але жодних статусів у нього немає для того, щоб отримати громадянство. Тим більше, (через) якийсь політичний тиск", – заявив він.

"Ми готові надати і ми надамо, – якщо буде підтверджено, що він у Великобританії, – британській стороні всі документи, які: а) стосуються цієї справи; б) доводять неполітичний характер (переслідування – ред.); в) доводять необхідність його екстрадиції, якщо він там буде", – сказав Холодницький.

За даними САП, у п’ятницю після інтерв’ю на одному з каналів Онищенко полетів в іншу країну Європи – "на тому другому, не арештованому літаку".

Холодницький зіронізував: "Ми можемо також йому запропонувати, що ми з радістю приймемо участь у слідчих діях на території Британії, якщо він за нами пришле цей літак, який ми зразу й арештуємо".

На запитання, чи вдасться депутату видати цю справу за політичну, переконати, що в нього "віджали" бізнеси, керівник САП відповів:

"Хай покаже, хто віджав – чи антикорупційні органи віджали, чи хто, по-перше. По-друге, будемо відвертими: роль Онищенка у політичному житті країни була вкрай мізерна".

На зауваження, що Онищенко впливав на кілька фракцій парламенту і ключові голосування, Холодницький парирував, що попри ті політичні важелі, "видавати себе за політичного біженця" він не бачить підстав.

"Ми будемо звертатися до британської влади і надамо всі документи, які підтверджують обґрунтованість підозри, підтверджують суму завданих збитків і підтверджують не політичний характер цього злочину" ,– запевнив антикорупційний прокурор

За даними САП, Онищенко все ж був у Російській Федерації. "Враховуючи, що він має свій засіб пересування повітряний, це нагадує гру в кішки-мишки… Росія була, знаєте, "Pokemon GO", новий виток", – сказав Холодницький.

"Так, у п’ятницю в обід він був у Лондоні, а де він був увечері – я знаю, і він знає. І це не був Лондон", – запевнив він і додав, що це була не Росія, а інша країна Європи.

"Коли знімали недоторканність, у нас є чіткі дані, що він був у Росії, саме у Москві", – додав Холодницький.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування