Велика Британія закликала негайно звільнити Умерова

Четвер, 1 вересня 2016, 02:33
Велика Британія закликала негайно звільнити Умерова

Велика Британія закликає Росію поважати міжнародні стандарти у галузі прав людини і негайно звільнити Ільмі Умерова, якого насильно утримують в психлікарні в анексованому Криму.

Про це йдеться у заяві посольства Великої Британії в Києві.

Ув'язнення і примусове утримання заступника глави Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова в психлікарні на тлі погіршення стану його здоров’я є причиною глибокого занепокоєння  Великої Британії.

"Ми закликаємо російську владу дотримуватися міжнародних стандартів у галузі прав людини; звільнити Умерова негайно; і надати йому доступ до медичної допомоги, якої він потребує", - йдеться у заяві.

Британське посольство констатує, що стандарти у галузі прав людини не виконуються в анексованому Криму і закликає Росію забезпечити негайний і безперешкодний доступ на півострів всіх міжнародних організацій, які здійснюють спостереження за дотриманням прав людини.

Крім того у посольстві вчергове підтвердили невизнання анексії Криму Росією.

"Ми не визнавали і не визнаємо незаконну анексію Росією Криму. Росія повинна повернути Крим Україні", - сказано у заяві.

Як повідомлялося, раніше із закликом негайно звільнити Умерова виступили США, Євросоюз і голова комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Як відомо, 12 травня ФСБ по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

11 серпня Умерову стало зле в суді, його госпіталізували. Незважаючи на це, суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу.

Ільмі Умерова помістили у дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили про звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування