Депутат ратує за військово-цивільні адміністрації поруч із Кримом і зоною АТО

Вівторок, 13 вересня 2016, 09:08

Депутат Верховної Ради від БПП Іван Вінник пропонує парламенту дозволити президентові створювати військово-цивільні адміністрації на територіях, що прилягають до зони АТО і окупованого Росією Криму.

Про це сказано в законопроекті №5111, зареєстрованому у Верховній Раді 12 вересня.

Відповідно до нього, у складі Антитерористичногу центру при Службі безпеки, а також для виконання функцій місцевої влади можуть створюватися й діяти військово-цивільні адміністрації, які призначені для забезпечення дії Конституції й законів України, правопорядку в районі проведення АТО й на територіях, що прилягають до зони АТО й Криму.

Відповідні зміни пропонується внести до законів "Про боротьбу з тероризмом" і "Про військово-цивільні адміністрації".

У пояснювальній записці Вінник вказує, що "з метою запобігання повторенню сценаріїв, реалізованих державою-агресором в Криму та на Сході України, слід діяти на випередження" – створити механізм, що дозволить забезпечити безпеку, правопорядок і дотримання прав та свобод людини і громадянина, а також оперативну протидію сепаратистській діяльності, диверсійним проявам і терористичним актам на території Херсонської області та на інших територіях, прилеглих до району проведення АТО й АРК.

За думку автора законопроекту, це допоможе запобігти "поширенню нових спроб насильницької зміни чи повалення конституційного ладу України, посягання на територіальну цілісність та недоторканність держави".

"Метою цього законопроекту є запровадження правових підстав утворення президентом військово-цивільних адміністрацій на території Херсонської області та на інших територіях, прилеглих до району проведення антитерористичної операції та Автономної Республіки Крим, у разі наявності умов, передбачених чинним законом "Про військово-цивільні адміністрації", – йдеться у документі.

За твердженням автора законопроекту, він дозволить забезпечити дотримання прав та свобод людини і громадянина, а також оперативну протидію сепаратистській діяльності, диверсійним проявам і терористичним актам у разі виникнення загроз безпеці та громадському порядку на територіях, прилеглих до району АТО й анексованого Криму, а також "у разі неможливості виконання органами місцевого самоврядування, що діють на вказаних територіях, покладених на них Конституцією та законами України повноважень".

Як відомо, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає за необхідне створити військово-цивільні адміністрації у населенихз пунктах на лінії розмежування на території всієї Донецької області.

Українські новини, "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...