Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет поспіхом схвалив "узурпаційні" зміни щодо держслужби

Четвер, 22 вересня 2016, 12:51

Профільний комітет перед засіданням Ради схвалив до другого читання законопроект 4370-1, який скасовує реформу державної служби в частині конкурсного відбору на посади голів ОДА та РДА. 

Як повідомляє прес-служба "Реанімаційного пакету реформ", це відбулося на терміновому засіданні комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, скликаному на вимогу десяти депутатів від БПП та "Народного фронту" у четвер вранці.

За словами керівника відділу адвокації РПР Вадима Міського, члени комітету від БПП та НФ голосували за поправки під особистим контролем автора закону, представника президента в Раді Артура Герасимова, "який подавав знаки щодо голосувань цілком в стилі Чечетова".

"Всі факти вказують на домовленість між фракціями "Блок Петра Порошенка" та "Народний Фронт": президентська фракція погоджується на спецконфіскацію, а "Народний Фронт" підтримає голосування за скасування частини реформи державної служби", – додав Міський.

Відповідно до законопроекту, конкурс на посади голів МДА буде здійснювати спеціально створена комісія при Адміністрації президента. Ця комісія обирає кандидатуру для призначення на посаду і передає її в Кабінет міністрів, щоб той вніс назад президенту подання про призначення цієї ж кандидатури.

"Таким чином, повністю нівелюється конституційна роль Кабінету Міністрів у призначенні керівників місцевих державних адміністрацій, які, згідно з Конституцією, є підзвітними та підконтрольними органам виконавчої влади вищого рівня", – йдеться у повідомленні РПР.

"Висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради засвідчив, що положення законопроекту суперечать статті 118 Конституції України", – додали експерти.

Як відомо, у першому читанні це рішення Рада прийняла на початку липня.

В РПР вже назвали законопроект спробою узурпації владних повноважень президентом.

У середу занепокоєння щодо можливого порушення конституційного балансу між гілками влади висловив голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінґареллі, а також посол Великої Британії Джудіт Гоф. Вони закликали Верховну Раду провести справжню дискусію щодо механізму стримувань та противаг.

На сьогодні, відповідно до чинного законодавства, конкурс на посади голів місцевих державних адміністрацій здійснює Комісія з питань вищого корпусу державної служби, до складу якої входять представники і Кабінету Міністрів, і президента, а також представники громадськості.

Уряд подає кандидатуру переможця конкурсу президенту для призначення. Президент призначає або вмотивовано відмовляє в призначенні цієї кандидатури. В іншому випадку оголошується повторний конкурс.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...