Журналісти просяться в управління СБУ на Харківщині – їм відмовляють

Понеділок, 26 вересня 2016, 16:17

Група журналістів просить Службу безпеки України дозволити їм оглянути приміщення управління СБУ в Харківській області на предмет незаконного утримання людей там.

Відповідний відкритий лист підписали колективи Hromadske.ua та Iнституту масової інформації, журналісти Iгор Бурдига з Deutsche Welle і Себастьян Гобер із Nouvelles De L'est, фрілансер Тетяна Козак.

У листі зазначається, що 20 вересня керівництво СБУ повідомило "Громадському", що 1 вересня за рішенням голови відомства Василя Грицака "зацікавленим представникам масової інформації" у порядку "винятку" дозволили відвідати приміщення управління СБУ в Харківській області.

"Утім до списку "зацікавлених" чомусь не потрапили журналісти, які, зважаючи на резонанс щодо інформації про незаконні утримання у приміщеннях СБУ неодноразово зверталися за коментарями та з запитами на зйомку. Ані прес-служба СБУ, ані голова СБУ Василь Грицак не повідомляли ЗМІ про проведення такого заходу", – заявляють автори звернення.

"Українські та іноземні журналісти змушені публічно звернутися до Служби безпеки України з проханням організувати для представників ЗМІ повторну "екскурсію" приміщеннями управління СБУ в Харківській області, розташованому за адресою вул. Мироносицька, 2", – закликають вони

Там, за даними міжнародних правозахисних організацій Amnesty International и Human Rights Watch та низки публікацій у ЗМІ, незаконно утримували українських і російських громадян.

"Ми готові приїхати до Харкова організованою групою у день, призначений СБУ", – запевняють підписанти:

У свою чергу, речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що Грицак 1 вересня, відповідаючи на запитання журналістів у Харкові, "запропонував усім присутнім на брифінгу журналістам поїхати до приміщення управління СБУ в Харківській області і пересвідчитись на власні очі, що ніяких таємних в’язниць немає".

"У цей день ніяких обмежень доступу для журналістів не було. Це запрошення поширили інформагенції й до приміщення Управління приїхали навіть ті журналісти, які не були присутні на брифінгу. Там побували представники майже всіх центральних та харківських ЗМІ. Сподіваюсь, що Ви будете ходити на наші заходи у майбутньому", – написала Гітлянська.

"Управління СБУ – це режимний об’єкт, і ми не можемо собі дозволити водити туди "екскурсії" щодня для тих, хто не встиг або не захотів приїхати вчасно", – додала вона.

Як відомо, у травні 2016 року делегація підкомітету ООН з попередження катувань призупинила свій візит до України через те, що її не допустили у місця, де, за її підозрою, працівники СБУ можуть незаконно утримувати людей.

29 серпня правозахисники Amnesty International і Human Rights Watch у доповіді повідомили про звільнення 13 осіб з "таємної в'язниці" СБУ в Харкові.

Того ж дня керівник апарату глави СБУ Сергій Ткачук назвав цю інформацію неправдивою, але пообіцяв її перевірку.

10 вересня повідомлялося, що делегація підкомітету ООН з питань запобігання катуванням отримала доступ до усіх приміщень СБУ у різних регіонах країн і документів утримуваних осіб.

У свою чергу, СБУ заявила, що бойовики на Донбасі облаштували 8 катівень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...