Рада відхилила пропозиції щодо відшкодування за житло на Донбасі

Четвер, 22 грудня 2016, 11:09

Верховна Рада відхилила два проекти закону щодо відшкодування громадянам збитків за зруйноване чи пошкоджене під час проведення антитерористичної операції приватне житло.

Основний законопроект №4301, який профільний комітет пропонував прийняти за основу, набрав у першому читанні лише 130 голосів, а альтернативний – №4301-1, серед авторів якого є Наталя Королевська, – отримав ще менше підтримки: 83 "за".

Пропозиція повернути в комітет на повторне читання законопроект №4301 набрав 174 голоси, пропозиція повернути обидва документи на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи також не здобула підтримки, хоча голосували тричі.

В основному законопроекті йдеться про житло, яке постраждало "під час проведення антитерористичної операції", а в альтернативному – "внаслідок" проведення АТО.

Проектом закону №4301 пропонувалося зафіксувати, що "відшкодування збитків здійснюється протягом 2016-2017 років за рахунок коштів державного бюджету за окремою бюджетною програмою, передбаченою Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України".

При цьому відшкодування збитків здійснювалося б за результатами обстеження спеціально створеною комісією об’єктів, розташованих у Донецькій та Луганській областях, за винятком непідконтрольних Києву територій та населених пунктів на лінії зіткнення.

Законопроект Королевської не передбачає часових та територіальних рамок відшкодування шкоди. Згідно з ним, "держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду населенню" та зобов'язується відшкодувати збитки за зруйноване "внаслідок АТО житло"; витрати на відновлення житла до стану, придатного для проживання; самостійно понесені населенням витрати на відновлення (ремонт) житла до набуття чинності цим законопроектом.

Серед зауважень лунало, зокрема, що до руйнації житла призвела агресія Росії, а не АТО.

Віктор Пинзеник також зазначив, що ніхто не взявся підрахувати можливі видатки, – а на його думку, "це сума в десятки мільярдів гривень". Також депутата цікавить, "хто буде освоювати ці гроші". Тому він закликав у даній редакції не підтримувати законопроект.

Зі свого боку, віце-спікер Ірина Геращенко порадила авторам ініціативи "подумати над назвою" і дуже уважно ставитися до змісту законопроекту.

Вона зазначила, що цього року парламентарі спрямували майже 4 мільярди гривень додатково на Донецьку й Луганську області для відновлення інфраструктури.

"Як уповноважений президента з мирного врегулювання наступного тижня разом із профільним міністром ми відвідаємо Донбас для того, щоб промоніторити, як витрачені ці гроші. І так само я вважаю, що має бути повний звіт про це в парламенті: на що пішла кожна копійка, яку парламент і уряд виділили на відновлення інфраструктури", – сказала Геращенко.

"І якщо там є крадіжки чи мародерство – то за це має бути найжорсткіше покарання", – додала вона.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування