Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд підтвердив, що ЦВК законно не призначає вибори в окремих громадах

П'ятниця, 23 грудня 2016, 14:41

Київський апеляційний адмінсуд підтвердив правомірність відмови ЦВК щодо проведення перших виборів в об'єднаних територіальних громадах, до складу яких увійшли громади, розташовані на території суміжних районів.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ЦВК у п'ятницю.

Зокрема, рішення суду стосувалося ситуації із відмовою призначити перші вибори депутатів Гостомельської селищної ради об'єднаної територіальної громади та Гостомельського селищного голови.

У повідомленні вказується, що ЦВК своїми постановами від 26 липня і 7 жовтня 2016 року встановила відсутність правових підстав для призначення таких виборів. У відомстві зазначають, що відповідно до законодавства України, щоб розблокувати процес призначення виборів, необхідне прийняття постанови ВР.

"Підставою для прийняття зазначених постанов (ЦВК – ред.) стало відсутність рішення Верховної Ради України про зміну меж міста обласного значення Ірпінь, Києво-Святошинського та Бородянського районів Київської області у зв'язку з утворенням Гостомельській селищній об'єднаної територіальної громади територіальними громадами, розташованими на території зазначених суміжних районів та міста Ірпінь", - наголошується в повідомленні.

У заяві повідомляється, що 26 жовтня Київський окружний адміністративний суд підтвердив правомірність цих постанов ЦВК. Проте на це рішення було подано апеляцію, зазначили в ЦВК.

22 грудня Київський апеляційний адмінсуд підтвердив попереднє рішення і відхилив апеляцію.

В коментарі "Українській правді" прес-секретар ЦВК Костянтин Хівренко розповів, що "згідно із Конституцією, якщо дві чи більше громад із різних районів (адміністративних одиниць) хочуть об'єднатися, то цього робити не можна".

"Єдиний вихід – відповідне рішення Верховної Ради про зміни меж адміністративних районів, адже за Конституцією це віднесено до компетенції парламенту", – сказав він.  

За його словами ЦВК неодноразово зверталася із проханням вирішити цю проблему у ВР.

Хівренко уточнив, що за період 2015-2016 року відбулися вибори в 368 об'єднаних територіальних громадах. За цей же період ЦВК відмовило 38 разів у проведенні таких виборів через приналежність громад до різних адміністративних одиниць.

Олександр Шумілін, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування