Кандидат у держсекретарі: відповідь США на захоплення Криму була слабкою

Четвер, 12 січня 2017, 08:38

Кандидат на пост держсекретаря США Рекс Тіллерсон вважає, що відповідь США на дії Росії в Україні виглядає слабкою.

Про це він сказав, виступаючи в середу в Сенаті на слуханнях, на яких розглядається його кандидатура, передає "Інтерфакс".

"Так, це моя думка", – відповів Тіллерсон на питання одного з сенаторів про те, чи вважає він, що відповідь адміністрації президента США Барака Обами на українську кризу була "занадто слабкою".

За словами Тіллерсона, санкції, введені після анексії Криму Росією в 2014 році, "не змогли втримати їх (Росію) від вторгнення на схід України".

"У цій ситуації, з урахуванням драматичного "взяття" Криму, це була драматична подія, санкцій було недостатньо, щоб утримати російське керівництво", – сказав кандидат на пост глави Держдепу.

Відповідаючи на питання, чи потрібно було в тій ситуації застосовувати військову силу, Тіллерсон зазначив:

"На мій погляд, треба було показати (присутність) наших сил на кордонах, давши зрозуміти, що далі йти не можна".

Тіллерсон також заявив, що Адміністрація США не має наміру визнавати анексію Криму, якщо тільки з цим не погодиться народ України.

"Ні, єдиний шлях, коли ми зможемо визнати, якщо буде існувати ширша угода, яка задовольнить і український народ", – сказав він, відповідаючи на питання на слуханнях в Сенаті.

"Без цього ми ніколи визнаємо цього", – додав Тіллерсон.

Як відомо, обраний президент США Дональд Трамп обрав главу нафтової корпорації Exxon Mobil Corp. Рекса Тіллерсона, відомого своїми проросійськими заявами, наступним держсекретарем США.

Серед усіх кандидатів, що розглядалися на посаду держсекретаря, у Тіллерсона, можливо, найтісніші зв’язки з російським президентом Володимиром Путіним.

У 2011 році Exxon Mobil Corp. уклала з РФ угоду про партнерство, яка, за словами Путіна, була варта $500 млрд. У 2012 році Кремль нагородив Тіллерсона орденом.

На посаді генерального директора Exxon Mobil Corp. Рекс Тіллерсон виступав проти санкцій щодо Росії.

Під час слухань 11 січня Тіллерсон назвав Росію загрозою, але відмовився назвати Путіна "військовим злочинцем". Він сказав, що для такого звинувачення він не має в своєму розпорядженні достатньо даних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування