Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Климпуш-Цинцадзе радить зосередитися на інтеграції до НАТО

Субота, 14 січня 2017, 13:13

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що Україна має зробити особливий акцент на інтеграції до НАТО.

Таку думку вона висловила у своїй статті для "Дзеркала тижня".

"Єдиним прагматичним рішенням для України є прискорення європейської та євроатлантичної інтеграції з особливим акцентом на інтеграції до НАТО. Тобто максимальне зближення з Північноатлантичним блоком, імплементація його стандартів і вступ до НАТО як стратегічна мета на середньострокову перспективу", - вважає вона.

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що концепція "болючого компромісу" в українському питанні, за яким криється капітуляція, стала можливою в результаті збігу тактичних інтересів певних кіл на Заході і в Україні.

"Частина західних еліт сприймає Україну як проблему, котру треба залагодити якнайшвидше. Оскільки вона заважає відновити режим відносин as usual із Росією й зосередитися на внутрішніх питаннях розвитку економіки та реалізації експортного потенціалу західних країн (Росія — все ж таки великий ринок)", - пише віце-прем'єр.

Однак вона наголошує, що в разі реалізації концепції "умиротворення" під загрозою опиняться країни Східної Європи, Балтії та Скандинавії, не кажучи вже про діючі принципи міжнародного співжиття в цілому.

Климпуш-Цинцадзе підкреслює, що Північно-Атлантичний альянс був і залишається найбільш надійним та відлагодженим інструментом колективної безпеки у світі.

"Більше того — процеси у НАТО і ЄС сьогодні йдуть у різних, а іноді й протилежних напрямах. У Євросоюзі ключові тренди сьогодення — дезінтеграція та євроскептицизм. Натомість НАТО "прокидається": не можна не помітити активізації всіх структур блоку, демонстрації здатності до рішучих кроків (як, наприклад, спрямування військового контингенту до Балтії, розширення присутності в Польщі та Румунії), дійового пошуку адекватних відповідей на нові типи загроз (включно з кібератаками та інформаційними провокаціями)", - пише вона.

За словами віце-прем'єра, окрім очевидних переваг для України співпраця з НАТО може бути взаємовигідною.

"У нинішньому надзвичайно конкурентному світі це важливий чинник, адже сучасна міжнародна політика аж ніяк не скидається на благодійний фонд, у якому допомога є одностороннім процесом", - вважає вона.

"По-перше, Україна може стати одним із гарантів безпеки на Сході Європи, своєрідним "безпечним КПП" до Азії, форпостом просування цінностей вільного світу на євразійський простір", - пише Климпуш-Цинцадзе.

Крім того, за її словами, Україна для НАТО є джерелом унікального військово-стратегічного досвіду, а також досвіду опору гібридній війні, "адже гібридні війни, схоже, перетворюються на тренд XXI ст.".

Віце-прем'єр наголошує, що Україна має пояснювати партнерам переваги, які принесуть НАТО співпраця з Україною та її інтеграція до Альянсу, адже раніше теза про взаємну користь співпраці не була відчутною у дискурсі Україна—НАТО.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування