Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Активісти: Мін'юст відмовляється надати інформацію про кандидатів на посаду головного люстратора

Неділя, 15 січня 2017, 23:35
Активісти: Мін'юст відмовляється надати інформацію про кандидатів на посаду головного люстратора

З 17 по 19 січня Мін'юст обиратиме нового директора Департаменту з питань люстрації, однак в міністерстві відмовилися надати детальну інформацію про кандидатів.

Про це повідомила голова Ради ГО "Громадський люстраційний комітет" Саша Дрік в блозі "Української правди".

За її словами, до комісії з відбору не включили жодного представника громадськості, а також не буде онлайн трансляції конкурсу.

Дрік зазначила, що коли в кінці минулого року пішла з посади перший директор Департаменту з питань люстрації Тетяна Козаченко, вона запропонувала замість себе Анну Калинчук. 22 листопада міністр юстиції Павло Петренко публічно підтримав кандидатуру Калинчук. Однак вона так і не була призначена на посаду в.о. Директора.

"Документи про її призначення категорично відмовилась підписувати керівник апарату Міністерства, заступник міністра Ганна Онищенко, аргументуючи це "негативним резонансом у ЗМІ та суспільстві". В ЗМІ тоді обговорювали, чи достатньо досвіду в 23-річної Калинчук, яка, нагадаю, працювала з Тетяною Козаченко всі два роки її перебування на посаді Директора Департаменту і була підтримана колективом Департаменту для призначення тимчасовим Директором до проведення повноцінного конкурсу на посаду", - написала Дрік.

На думку Дрік, непризначення Калинчук на посаду виглядає дивним, так як її кандидатуру підтримав Петренко. Можливо, це "спланована акція для того, щоб поставити на посаду потрібну людину", що говорить про непрозорість конкурсу.

Як відомо, 10 січня на сайті Мін'юста з'явився список претендентів на посаду головного люстратора.

"Пошук за іменами (а це – єдина доступна інформація про кандидатів) у загальнодоступних джерелах виявив, що серед 12 кандидатів: помічник судді, помічник нардепа, податківець, два міліціонери, адвокат, яка публічно критикувала люстрацію, кілька людей, яких вдалося ідентифікувати лише як кандидатів на посади в інші новостворювані органи, і один представник департаменту", - зазначила Дрік.

Вона підкреслила, що і ця інформація не може бути повністю достовірною, оскільки серед них вірогідні тезки, а Мін'юст відмовляється надати документи - навіть на запит Громадської ради з питань люстрації.

"В результаті, ми по суті не знаємо, хто ці люди, які 17-19 січня візьмуть участь в конкурсі на посаду "головного люстратора" від держави", - заявила Дрік.

"Ми вимагаємо оприлюднити інформацію про кандидатів на посади, доступ до якої не може бути обмежено відповідно до законодавства. Ми вимагаємо забезпечити онлайн-трансляцію всіх етапів конкурсу. Ми вимагаємо залучити представників Громадської ради до роботи комісії з метою забезпечення громадського контролю за проведенням конкурсу", - йдеться в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування