Парламент Туреччини в першому читанні схвалив поправки до Конституції

Понеділок, 16 січня 2017, 04:27

Турецький парламент схвалив у неділю, 15 січня, в першому читанні останні дві з 18 поправок до конституції країни, запропонованих правлячою Партією справедливості і розвитку.

Про це повідомляє DW.

Решта поправок також були раніше схвалені в першому читанні.

Всі 18 поправок повинні пройти друге читання в парламенті, ця процедура почнеться з середи, 18 січня. Для схвалення змін необхідно не менше 330 голосів депутатів. ПСіР володіє 316 мандатами, її ініціативу підтримує частина парламентаріїв із фракції правої Партії націоналістичного руху, що нараховує 40 депутатів.

Запропоновані поправки до основного закону надають президенту і віце-президенту виконавчі повноваження. Глава держави стає головнокомандувачем і отримує право робити призначення на важливі армійські пости. Одночасно повинен бути скасований пост прем'єр-міністра, віковий ценз для депутатів парламенту знижується з 25 до 18 років, а число депутатів у зв'язку з ростом населення країни збільшується з 550 до 600.

Президент отримає повноваження правити за допомогою указів і зможе в будь-який момент розпустити парламент. Крім того, він буде наділений правом контролювати судову систему, зокрема конституційний суд.

Дебати навколо конституційної реформи триватимуть кілька тижнів. Проти неї різко виступають найбільша опозиційна Народно-республіканська партія і прокурдська Партія демократії народів. Критики законопроекту побоюються встановлення в країні диктатури.

Детальніше про турецьку конституційну реформу, що дозволить розширити повноваження президента країни Реджепа Таїпа Ердогана, читайте у статті на ЄвроПравді: "Нова турецька республіка: мрії та дії Реджепа Ердогана".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...