"Самопоміч" хоче, щоб із Пашинського зняли недоторканність

Вівторок, 17 січня 2017, 12:11

Депутати фракції "Самопоміч" виступають за зняття депутатської недоторканності з депутата від "Народного фронту" Сергія Пашинського.

Також вони наполягають на ухваленні свого законопроекту щодо обмеження депутатської недоторканності, заявили на брифінгу в парламенті Оксана Сироїд, Ірина Подоляк, Роман Семенуха та Андрій Журжій.

"Ми були свідками дуже сумного інциденту, коли голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, фактично, скоївши збройний напад на людину, є в судовому процесі як свідок, а не як підозрюваний", – заявила Сироїд.

"Таке слідство, як на мене, видається фарсом. І я думаю, що мало б бути правильно, щоб недоторканність із народного депутата було знято негайно для того, щоб гарантувати неупереджене слідство. І ми переконані, що така ситуація мусить бути виправлена", – сказала вона.

Ірина Подоляк додала: "Депутат Верховної Ради завдав поранень збройних громадянину України. Слідчі дії, які зараз відбуваються, не матимуть жодних правових наслідків, тому що вони відбуваються в той час, коли депутат володіє імунітетом".

Фракція "Самопоміч" ще до нового року офіційно зверталася до голови Верховної Ради з тим, щоб до парламенту негайно внесли її "законопроект про обмеження депутатської недоторканності, який би давав можливість у правовому полі вчиняти і слідчі дії стосовно таких випадків, як стався нещодавно, в тому числі".

"Мотивація спікера була такою, що він готовий зареєструвати свій альтернативний законопроект щодо обмеження депутатської недоторканності, тому що певні норми, які є в нашому законопроекті, є доволі революційними і суттєво обмежують можливості притягнення до кримінальної відповідальності депутатів Верховної Ради. Натомість такий альтернативний законопроект зареєстрований не був", – заявила Подоляк.

Роман Семенуха зазначив, що "Самопоміч" пропонує суттєво скоротити строки перегляду подання – у регламентному комітеті до 1 дня –і передбачити, що навіть якщо регламентний комітет не приймає рішення, то й найближчі 3 пленарні дні Верховна Рада зобов’язана розглянути таке подання або може зібратися позачергово для розгляду цього питання.

Також фракція планує скасувати особливий порядок обшуку депутата, встановити обмеження для виїзду нардепа в разі, якщо правоохоронні органи направили подання про притягнення його до відповідальності.

На думку Семенухи, якби була така норма, Олександра Онищенка вже допитували б в Україні.

А Андрій Журжій виступає за можливість самостійної відмови від депутатського імунітету.

"Я ще перед Новим роком звернувся до пана Парубія з вимогою позбавити мене депутатської недоторканності у зв’язку з тими спекуляціями, які зараз відбуваються навколо мене Генеральною прокуратурою. Щоб не було питань, що народний депутат ховається за недоторканністю, він має право відмовитися від недоторканності за власною заявою – зал має це просто проголосувати", – сказав він.  

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...