Лавров заявляє, що поліцейська місія на Донбасі суперечить "Мінську"

Середа, 18 січня 2017, 13:27

У Москві згодні на озброєння спостерігачів ОБСЄ, які працюють на лінії зіткнення на Донбасі, стрілецькою зброєю, проте вважають, що ідея створення поліцейської місії ОБСЄ суперечить Мінським угодами.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров у середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми готові на те, щоб збільшити кількість моніторів на лінії зіткнення і на складах, зробити цю присутність цілодобовою і дати можливість спостерігачам носити особисту стрілецьку зброю", - сказав він.

"Я думаю, що це буде корисно і буде сприяти заспокоєнню ситуації на лінії зіткнення і може допомогти припинити регулярне виведення важкого озброєння зі складів в порушення зобов'язань за Мінськими домовленостям", - додав він.

Лавров заявив, що ідея "яка зараз вкидається з Києва, про те, що потрібно збройну поліцейську місію розгорнути на Донбасі, яка забезпечувала б там правопорядок… абсолютно суперечить Мінським угодам".

За його словами, "в мінських угодах передбачено, що Україна зобов'язана визнати законодавчо і закріпити в конституції особливий статус Донбасу включаючи право Донбасу мати сили правопорядку".

"Тому ніяких збройних іноземних місій для підтримки порядку на Донбасі в цих умовах не потрібно", - сказав він.

Також Лавров заявив, що Москва згодна на те, щоб так звані місцеві сили правопорядку на Донбасі супроводжувалися неозброєними спостерігачами ОБСЄ.

"У момент, коли обговорюється питання про забезпечення безпеки в ході виборів, ми готові до того, щоб місцеві сили правопорядку супроводжувалися б неозброєними спостерігачами ОБСЄ, щоб вони переконувалися в тому, що безпека в ході виборів забезпечується", - сказав він.

Відповідаючи на питання про передачу контролю над кордоном України, Лавров заявив, що "це є останнім кроком у виконанні Мінських домовленостей".

"Спочатку потрібно провести амністію, прийняти закон про особливий статус, закріпити його на постійній основі в Конституції України, провести місцеві вибори, причому всі ці речі повинні бути зроблені у формі, яка буде узгоджена з Донбасом", - сказав глава МЗС РФ.

Як відомо, представник України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко в інтерв'ю "Українській правді" заявила, що  Росія може "умовно" виконати дві умови Мінських угод і шантажувати Київ виборами і амністією для бойовиків.

"От, візьмуть вони й виконають перший пункт Мінських угод, і тиждень не будуть стріляти. Далі візьмуться до другого пункту – заручників. Скажуть: добре, відпускаємо 42, які підтверджені. Все – угоди виконані, тепер вимагаємо від Києва виборів і амністії. Таким я бачу сценарій Кремля", – сказала Геращенко.

"Але вибори неможливі без демілітаризації регіону і сталого режиму тиші, мир неможливий без отримання доступу і контролю над кордоном! Це є тверда позиція української сторони. А щодо заручників, то їх більше, ніж 42. І ми не маємо права забути про політв'язнів у РФ", – додає перший віце-спікер.